Antibioticele fluorochinolone la copii – noi opinii

              Anotimpul rece s-a instalat pe deplin. Virozele, gripele si alte infectii bacteriene sunt din ce in ce mai frecvente, mai ales in randul copiilor.                

               Tratamentul diverselor infectii cu antibioticele fluorochinolone la copii este de evitat, datorită reacţiilor adverse pe care această clasă le prezintă (https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2011/10/16/reactiile-adverse-ale-fluorochinolonelor/).

Până în prezent, nici o dovadă publicată nu a sprijinit apariţia reacţiilor adverse la nivelul oaselor sau articulaţiilor în curs de dezvoltare, la copiii trataţi cu fluorochinolone. Cu toate acestea, o analiză FDA (US Food and Drug Administration) sugerează posibilitatea riscului crescut de efecte adverse musculo-scheletice la copii.

Alte efecte toxice potenţiale ale fluorochinolonelor nu apar frecvent la copii, dar includ efecte adverse asupra sistemului nervos central, neuropatie periferică, reacţii de hipersensibilitate, fotosensibilitate şi alte erupţii cutanate, tulburări ale homeostaziei glucozei, prelungirea intervalului QT şi disfuncţie hepatică.

Utilizarea unei fluorochinolone la un copil sau adolescent poate fi indicată în circumstanţe speciale, în care (1) infecţia este cauzată de un agent patogen multirezistent pentru care nu există nici o alternativă sigură şi eficientă, şi (2), opţiunile de tratament includ, fie terapie parenterală cu non-fluorochinolone sau terapie orală cu fluorochinolone, terapia orală fiind de preferat.

Situaţii clinice sunt prezentate după cum urmează:

 • Pentru o conjunctivită acută, FDA a aprobat utilizarea de levofloxacină, moxifloxacină, gatifloxacină, ciprofloxacină şi besifloxacină la copiii mai mari de 12 luni.
 • Pentru o otită externă şi timpanostomia cu alte complicatii, chinolonele şi non-chinolonele sunt similare în tratament (microbiologic si clinic).
 • Pentru infectii ale tractului respirator la copii, date farmacocinetice pentru copiii de 6 luni si mai in varsta sunt bine studiate pentru levofloxacină.
 • Levofloxacina este eficientă şi bine tolerată la copiii cu otită medie acută bacteriană.
 • Pentru copiii cu o pneumonie, desi fluorochinolonele pot fi eficiente, ele nu sunt recomandate ca primă linie de agenţi antimicrobieni, deoarece alţi agenţi antimicrobieni, mai bine studiaţi şi mai siguri sunt disponibili pentru a trata majoritatea agenţi patogeni izolaţi curent.
 • Optiunile de tratament pentru shigellozele multirezistente, în funcţie de susceptibilităţile antimicrobiene particulare, includ ciprofloxacina, azitromicina şi ceftriaxona pe cale parenterală.
 • Pentru infectiile tractului urinar, fluorochinolonele rămân un potenţial agent de prima linie doar în cazul pielonefritei sau a infectiei urinare complicate atunci când agenţii antimicrobieni recomandaţi nu sunt corespunzători, pe baza datelor privind sensibilitatea, alergiile sau reacţii adverse în istoric.
 • În anul 2006 AAP  (American Academy of Pediatrics) a susţinut folosirea ciprofloxacinei ca terapie orală pentru infecţiile tractului urinar şi pielonefritelor cauzate de Pseudomonas aeruginosa sau alte bacterii multi-rezistente la copiii de la 1 an până la 17 ani.
 • Ciprofloxacina este eficace în eradicarea Neisseria meningitidis localizată nazal (20 mg kg pentru copii>1 lună) şi poate fi considerată ca o alternativă la rifampicina.
 • Fluorochinolonele pot fi o optiune de tratament pentru meningitele Gram negative multirezistente pentru care nu există alţi agenţi antimicrobieni potriviţi.
 • Pentru copiii care au nevoie de tratament sistemic pentru infecţii ale pielii cu Pseudomonas  aeruginosa, fluorochinolonele oferă o opţiune de tratament pe cale orala, care poate fi preferată terapiei parenterale antimicrobiene cu non-fluorochinolone.

Utilizarea adecvată a fluorochinolonelor la copii ar trebui să limiteze dezvoltarea şi răspândirea rezistenţei.

La fel ca la toţi agenţii antimicrobieni, furnizorii ar trebui să revizuiască prospectele, să anticipeze potenţialele reacţii adverse şi să indice de ce o fluorochinolonă este antibioticul cel mai adecvat pentru tratamentul infecţiei unui copil.

Utilizarea fluorochinolonelor la copii ar trebui să continue să se limiteze la tratamentul infecţiilor pentru care nici o alternativă sigură şi eficientă nu există. Deşi administrarea de fluorochinolonele este în mod rezonabil în condiţii de siguranţă la copii, medicii ar trebui să fie conştienţi de reacţiile adverse specifice.

Be Healthy

Sursa: http://www.medscape.org/viewarticle/750441?src=cmemp

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: