Antiinflamatoarele nesterioidiene (AINS) si riscul cardiovascular

“Primum non nocere!”

Ce sunt medicamentele antinflamatoare nesteroidiene (AINS)?

AINS sunt o serie de medicamente care insumeaza proprietati analgezice, antipiretice, antiinflamatorii, fiind utilizate ca antireumatice, pentru tratamentul durerilor de intensitate slaba, mijlocie si pentru combaterea febrei. De ce “nesteroidiene”? Raspuns: asa au fost denumite pentru a fi deosebite de antiinflamatoarele steroidiene, reprezentate de glucocorticoizi.

Clasificarea AINS

AINS „Clasice”:

Salicilatii (grupa aspirinei)

p-Aminofenoli (grupa paracetamolului)

Derivatii de pirazolidindiona (grupa aminofenazonei)

AINS „Moderne”:

Acizii indolacetici (grupa indometacinului)

Acizii arilpropionici (grupa ibuprofenului)

Acizii arilacetici (grupa diclofenacului)

Fenamati (acidul mefenamic, etofenamatul)

Oxicami (piroxicam, tenoxicam, lornoxicam, meloxicam)

Coxibi (celecoxib, valdecoxib, parecoxib)

Alte antiinflamatoare/antireumatice (acid niflumic, nimesulid)

Care sunt principalele efecte ale AINS?

1.Efectul analgezic. Este de intensitate slaba, medie, inferior medicamentelor opioide. AINS sunt eficace indeosebi fata de durerile de natura inflamatorie (ex.: boli reumatice dar si cefalee, dismenoree, dureri postoperatorii).

2.Efectul antipiretic. Definitie: scaderea catre valori normale a temperaturilor crescute din cadrul sindromului febril. Febra este provocata de infectii, leziuni tisulare, tulburari imunologice, unele neoplasme; febra are la baza un mecanism chimic, datorita unor substante “pirogene”, exogene sau endogene.

3.Efectul antiinflamator. Este de intensitate moderata. Inflamatia este caracterizata de Celsus in secolul I prin: Rubor (roseata), Tumor (tumefactie), Calor (temperatura), Dolor (durere). Virschow a adaugat in mijlocul sec. XIX  Functio laesa (deteriorarea functiei). De aceea, pe baza acestui efect AINS sunt utilizate in tratamentul poliartritei reumatoide, reumatismul poliarticular acut. In plus au efect protector fata de arsurile solare si UV!

4.Efect antitrombotic (antiagregant plachetar). Acest efect apare prin impiedicarea sintezei de tromboxan A2; este un efect util in profilaxia trombozelor arteriale (boli cu risc de infarct miocardic si acident vascular cerebral); creste timpul de sangerare.

Efectele nedorite ale AINS (cele mai frecvente reactii adverse)

Efect iritativ gastric si tulburari dispeptice

In tratament prelungit apare gastrita difuza cu ulcerari, eroziuni superficiale pana la ulcere. Cauza acestui efect este scaderea PGE – prostaglandinele E (care au efect citoprotector, scad secretia de HCl) precum si actiunea AINS direct asupra mucoasei gastrice cat si pe cale sistemica dupa absorbtie. Administrarea de forme farmaceutice enterosolubile, supozitoare, forme injectabile, diminua fenomenul de iritatie pe mucoasa gastrica.

Inhiba contractiile uterine

Acest efect apare prin scaderea PGE si PGF; este util in dismenoree, nastere prematura; prezinta un dezavantaj: administrarea in ultimele saptamani de sarcina prelungesc gestatia si durata travaliului.

Tendinta de retentie hidrosalina

Tendinta de retentie hidrosalina inseamna retinerea sarii si a apei in organism cu formare de edeme. Cauza acestui efect este deficitul local de PG, respectiv lipsa efectului vasodilatator.

Reactii de tip anafilactoid

Rar, pot apare reactii de tip anaficlactoid, care pot merge pana la asfixie acuta prin spasm bronsiolic si edem laringian sau stare de soc cu colaps; sindromul este mai frecvent la adulti, indeosebi la astmatici si alergici.

 

Atentionari cunoscute despre utilizarea AINS

In mass media (scrisa, audio-vizuala) au fost recent publicate mai multe anunturi prin care se facea referire la pericolul pentru populatie reprezentat de utilizarea unor produse farmaceutice continand metamizol, piroxicam, nimesulid si mai nou, paracetamol (vezi retragerea de catre FDA a unor preparate de uz pediatric).

AINS-urile au risc cardiovascular?

Noi date arata ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (cunoscute si sub denumirea de AINS-uri) au risc cardiovascular. O echipa de oameni de stiinta au efectuat un studiu in care au inclus 31 de trailuri si 116.429 pacienti care au luat naproxen, ibuprofen, diclofenac, celecoxib, etoricoxib, lumiracoxib, rofecoxib (cunoscut sub denumirea comerciala de Vioxx, deja retras de producator de pe piata).

La utilizarea acestor medicamente AINS s-a constatat o crestere a a ratei mortalitatii prin infarct miocardic, accident vascular cerebral si alte boli cardiovasculare. Cel mai mare risc de infarct miocardic l-a avut rofecoxibul urmat de lumiracoxib, ibuprofen, celecoxib, naproxen, diclofenac, pe ultimul loc fiind etoricoxibul. Ibuprofenul a fost asociat cu cel mai mare risc de accident vascular cerebral, urmat indeaproape de diclofenac, lumiracoxib, etoricoxib, naproxen, celecoxib, rofecoxib.  Etoricoxibul a fost legat de cea mai mare rata de risc – alte boli cardiovasculare urmat de diclofenac, ibuprofen, celecoxib, lumiracoxib, rofecoxib si pe ultimul loc naproxenul.

In concluzie…

Putem obtine un efect antipiretic – analgezic – antiinflamator, dar si cu riscuri digestive, hepatice, cardio-vasculare (vezi utilizarea coxibilor pe termen lung), mai mari sau mai mici. Alegerea unui anume AINS de catre medic dvs. presupune neaparat individualizarea tratamentului. Fiecare medicament AINS se potriveste unui anume tip de afectiune, fiind mai mult sau mai putin tolerat de catre pacient.

Unele AINS-uri le putem procura direct de la farmacie fara prescriptie medicala (au statut de OTC-uri, over the counter, vezi ibuprofenul). De aceea, cand recurgeti la automedicatie cu un astefel de medicament, solicitati sfatul farmacistului in ceea ce priveste problema pe care o aveti, utilizarea anterioara de AINS-uri (daca a existat), durata tratamentului, modul de administrare, cele mai frecvente reactii adverse, daca urmati vreun tratament si cu alte medicamente, informaţii despre interacţiuni medicamentoase posibile (de ex. cu contraceptivele, consumul de alcool etc.), informaţii despre alimentele permise sau de evitat în timpul tratamentului (cafeaua, băuturile acidulate etc.), alte informaţii despre un stil de viaţă sănătos.

 

(Mai multe Info: http://www.medscape.org/viewarticle/736051?src=cmemp)

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: