Alimentele şi administrarea medicamentelor

           Înainte de masă, în timpul mesei sau după masă? Cu un pahar de apă sau un pahar de lapte?…sunt întrebări pertinente ale tuturor  pacienţilor.

          Alimentele influențează negativ absorbția medicamentelor, reprezentând o barieră fizică spre suprafața de absorbție, întârzie absorbția intestinală, prin întârzierea golirii stomacului, în funcție de cantitatea alimentelor, vâscozitatea, compoziția și temperatura lor, scad absorbția pentru medicamentele degradate in stomac.

Alimentele la modul general, scad cantitatea absorbită a unor medicamente: furosemid, unele antibiotice (ampicilina, fenoximetilpenicilina, lincomicina, eritromicina, norfloxacina, rifampicina, izoniazida), unele citostatice  (metrotexat, melfalan), loratadina, isosorbid dinitrat, captopril, lisinopril, sotalol, ketoprofen, lansoprazol, teofilina, sulfametoxazol, trimetoprim. Este recomandabil ca aceste medicamente a se administra cu 1 oră înainte de mesele principale sau la 2-3 ore după masă, pentru a nu fi scăzută cantitatea de substanță activă absorbită, implicit efectul terapeutic urmărit.

Medicamentele la care se urmărește un efect rapid, ca de exemplu unele analgezice (paracetamol, ibuprofen), hipnotice (nitrazepam, diazepam, zolpidem etc.), antihistaminice (prometazina, clemastina, cetirizina, azelastina, loratadina) se administrează cu 1 oră înainte de mesele principale sau la 2-3 ore după masă, pentru a evita eventualele incompatibilități dintre medicamente și diverse substanțe care se regăsesc în alimente.

În schimb, medicamentele cu administrare cronică (poliartrita, afecțiuni ale articulațiilor etc.) cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) se administrează la sfârșitul mesei. Efectul terapeutic al AINS nu este modificat, iar alimentele protejează mucoasa gastrică de efectul iritant. Prezența alimentelor este utilă și în cazul substanțelor medicamentoase iritante ale mucoaselor, care se administrează în general, după mese sau asociate cu lapte: săruri de potasiu și calciu, derivați de teofilină, cafeină etc.

Produsele lactate (care au un conținut mare de Ca2+) scad cantitatea absorbită a tetraciclinelor și a fluorochinolonelor antibacteriene (ciprofloxacina, lomefloxacina) deoarece formează cu acestea complecși insolubili, inactivi farmacologic. Astfel, bolnavii trataţi cu aceste antibiotice, trebuie sfătuiţi să evite produsele lactate, produsele antiacide sau antianemice .

Asemănător și alimentele bogate în tanin, calciu, proteine în exces micșorează absorbția preparatelor cu fier.

Levodopa se absoarbe mai puțin dacă se administrează o dietă bogată în proteine (datorită aminoacidului fenilalanina). De aceea, produsele farmaceutice care conțin levodopa este recomandabil a se administra cu 1 oră înainte de mesele principale sau la 2-3 ore după masă.

Unele medicamente se administrează la sfârșitul mesei deoarece au o absorbție mai bună sau fără modificări în prezența alimentelor: carbamazepina, metoprololul, nifedipina, propranololul, spironolactona, nitrofurantoina, albendazolul, mebendazolul. Efectul farmacologic al medicamentelor respective nu este modificat iar alimentele protejează mucoasa gastrică de efectul iritant.

Alimentele bogate în fibre vegetale, prin adsorbție, întârzie absorbția unor medicamente cum ar fi digoxinul, iar cele bogate în vitamina B6 (ficat de vită, carne de porc, ton, avocado proaspat, mazăre, fasole), consumate în cantități mari, pot stimula biotransformarea antiparkinsonianului Levodopa, cu diminuarea eficacității.

Alimentele bogate în vitamina K (ficat, ceai negru, cereale, vegetale proaspete: broccoli, conopida, morcov, soia, spanac, varza), consumate în cantități mari, pot reduce efectul anticoagulantelor, prin antagonism de efect.

Cafeaua prezinta antagonism de efect (are efect de stimulare a secreției gastrice) și reduce eficacitatea antiulceroaselor.

Alimentele bogate în tiramina (banane, brânzeturi fermentate, bere, ciocolată, cafea, ficat de pui, iaurt, pește afumat, struguri, vin roșu), consumate pe parcursul unui tratament antidepresiv cu IMAO neselective (exemple), printr-un sinergism de potențare, pot declanșa sindromul cunoscut ca: „cheese effect” – manifestat cu stimulare cardiovasculară periculoasă: HTA paroxostică, tahicardie, aritmii, AVC.

Sucurile acide  influențează absorbția substanțelor bazice și stabilitatea unor medicamente instabile la pH acid (de exemplu: ampicilina, oxacilina, eritromicina baza, penicilina V); aceste medicamente se administrează, în general, la aproximativ 2-3 ore după masă, cand pH-ul acid este mai redus.

Lactatele (laptele, brânza, smântâna, frișca), în asociere cu antiacide conținând Ca2+(carbonat de calciu) în doze mari, timp îndelungat, prin sinergism chimic, pot induce sindromul „antiacide-lapte”, manifestat cu hipercalcemie marcată, osteoporoză și litiază calcică.

Sucul de grapefruit consumat cronic reduce biotransformarea multor medicamente, antrenând efecte de supradozare a acestora: diazepam, antialergice anti-H1 (terfenadina). În timpul unui tratament medicamentos se va evita consumul de grapefruit (fruct sau suc).

Regula de bază în administrarea medicamentelor solide pe cale orală, indiferent de forma lor farmaceutică: administrarea medicamentelor se face cu o cantitate relativ mare de apă (un pahar plin de 250 ml ).

Avantaje:

-dezintegrarea formelor farmaceutice;

-dizolvarea formelor farmaceutice;

-grăbirea golirii stomacului;

-mărirea disponibilului de molecule la nivelul suprafeței de absorbție;

Sfat: evitaţi ceaiul, cafeaua, sucurile, laptele atunci când vă administraţi un medicament pe cale orală!

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: