Kombucha

Cum ar fi sa consumam un ceai miraculos si sa descoperim ca exista fantana tineretii fara batranete?

Se pare ca acest ceai exista, denumit Kombucha, istoria sa venind din negura timpului. Kombucha este  un ceai fermentat cunoscut de peste 2000 de ani. In China se spunea chiar ca ar aduce nemurirea celui care il consuma, existand chiar legende legate de originile ceaiului. In Rusia este cunoscut sub denumirea de ceai „kwas”.

            Kombucha?

Studiile arata ca acest ceai contine  12 specii de microorganisme, care convietuiesc in simbioza. Este de fapt o colonie care este compusa din bacterii „prietenoase” si ciuperci (drojdii), care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.

            Compozitie

Kombucha contine multiple specii de ciuperci si bacterii,  acizi organici (acid acetic, acid butiric, acid gluconic, acid lactic, acid malic, acid oxalic, acid usnic), enzime, aminoacizi, polifenoli, complexul de vitamine B, vitamina C, alcool (in cantitati mici, sub 0.5%).

            Cum se obtine Kombucha?

Aceasta bautura se poate obtine in mai multe etape:

  • intr-un vas cu un litru de apa clocotita se pun 2 lingurite de ceaiul negru (Thea sinensis), se acopera si se lasa sa infuzeze 30 de minute; se strecoara si se amesteca bine cu 100 g zahar;
  • ceaiul obtinut se raceste,  dupa care se pune intr-un borcan;
  • se adauga in borcan un strat gelatinos de Kombucha si cateva drojdii (adica depuneri de pe fundul vasului) dintr-o cultura veche, dupa care se acopera gura borcanului cu un tifon;
  • ceaiul cu zahar va fermenta imediat, se lasa sa stea 8-12 zile, dupa care se filtreaza;
  • dupa 12 zile, se filtreza prin tifon, iar lichidul obtinut se pune in sticle, care se tin la rece (termenul de valabilitate este de 15 zile), in timp ce masa gelatinoasa ramasa se foloseste pentru noi culturi.

Totusi, este indicat sa consumam bauturi din comert, controlate, pentru a preveni contaminarile din mediul exterior cu alti germeni, mai mult sau mai putin periculosi pentru sanatate.

            Cand este indicat Kombucha?

Ceaiul de Kombucha este utilizat in primul rand pentru efectele antimicrobian, anticanceros, hepatoprotector si antioxidant.

Se foloseste intern (se bea 2-3 pahare pe zi pana la 1 litru, in functie de afectiune) in: constipatie, hemoroizi, reumatism, guta, prevenirea si combaterea aterosclerozei si hipertensiunii, dureri de cap de origine nervoasa, gripa, boli epidemice in general (acest remediu este un stimulent puternic al imunitatii pe termen lung), starile de anxietate, iritabilitate, adjuvant in tratarea calculozei renale si biliare, adjuvant in tratamentul cancerului (s-a ajuns la concluzia ca prin efectele sale intens depurative, de stimulare a imunitatii si prin aportul de vitamine este un remediu excelent de protectie impotriva cancerului), atenuarea efectelor intoxicatiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deseuri radioactive. Extern se foloseste in: amigdalita, dureri de gat (gargara), ingrijirea tenului cu aspect incarcat (demachiere, curatare).

Precautii si contraindicatii:

– prudenta in cazul gastritei hiperacide, colita de fermentatie;

– prudenta in cazul conducatorilor auto si a persoanelor cu activitati ce necesita un inalt grad de precizie si control.

  Deci, un ceai imbietor, dulce-acrisor, fermentat se pare ca ne poate mentine in forma si sanatosi! Bonus: tineri si frumosi!

 

Be Healthy

 

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: