OBEZITATEA ŞI CURELE DE SLĂBIRE (I)

                   De cele mai multe ori intră într-o farmacie persoane care  solicită farmacistului scurt şi hotărât: Daţi-mi ceva de slăbit! …aşa pur şi simplu, ca şi cum acel ceva, ar fi un miraculos remediu al kilogramelor în plus. Incontestabil, farmacistul are rolul de a sfătui şi consilia pacientul.

Iată câteva întrebări al căror răspuns este absolut necesar:

– Este necesar un tratament? Dacă da, acesta clar, trebuie instituit de un specialist.

– Are pacientul şi alte probleme de sănătate? Urmează o dietă anume? Are / a avut rezultate? A mai utilizat suplimente nutritive ca adjuvanţi?

– Face sport, are activitate fizică zilnic? Duce un stil de viaţă sănătos?

Şi nu în ultimul rând: este hotărât să-şi schimbe obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă?

Ca să putem răspunde la aceste întrebări, mai întâi vă propun să aflăm…

 Ce este obezitatea?

 Obezitatea – afecţiune cu răspândire extrem de largă în populaţia ţărilor industrializate, se defineşte ca fiind excesul ţesutului adipos şi este o tulburare complexă, multifactorială. Este rezultatul interacţiunilor dintre factori genetici, de mediu şi comportamentali, ce determină un dezechilibru între aportul alimentar (crescut) şi activitatea fizică (mult redusă). În majoritatea ţărilor din Europa, mai mult de jumătate din populaţie este supraponderală, iar 20-30% este obeză.

Obezitatea poate apare datorită factorilor genetici, obiceiurilor alimentare, sedentarismului, factorilor psihologici, vârstei, renunţarii la fumat; chiar şi sarcina, unele medicamente, alcoolul, unele boli (hipotiroidismul, sindromul Cushing, sindromul ovarului polichistic), lipsa somnului, unii factori sociali şi de mediu pot contribui la apariţia obezităţii.

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică, atât datorată numărului mare de persoane afectate cât şi a riscurilor asociate cu această boală: hipertensiunea arterială, diabetul, insuficienţa coronariană, accidentul vascular cerebral, osteoartrită, sindromul de apnee în somn, cancer, steatoză hepatică, litiază biliară, hiperlipidemie. O reducere cu 5-10% din greutatea corporală pot întârzia sau împiedica apariţia acestor boli. Cea mai cunoscută metodă de măsurare a masei adipoase este calcularea Indexului Masei Corporale (IMC) sau Body Mass Index (BMI):

IMC (BMI) = masa corporală/(înălţime)2 (kg/m2).

Valorile acceptate sunt: subponderal < 18.5, normal 18.5 – 24.9, supraponderal 25 – 29.9, obezitate 30 – 39.9, obezitate extremă > 40

 

Cel mai  important aspect este a fi acceptat faptul că obezitatea este o problemă de sănătate, cu multe riscuri asociate şi cu implicaţii majore în viaţa socială, care nu trebuie neglijată.

 

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: