Algocalminul – doar cu reteta

Am fost cu totii surprinsi cu anuntul din mass-media prin care Algocalminul va fi eliberat din farmacii doar pe baza de prescriptie medicala! „Dar cum asa?!” – gandim majoritatea revoltati… Pai Algocalminul asta era cunoscut si de bunica … Nu era si o reclama nostima la TV? Si ce bun era la durere…

Ce stim despre Algocalmin?

Stim ca este un bun analgezic (utilizat in tratamentul durerilor) si antipiretic (scade febra). Exista sub forma de tablete, fiole si supozitoare. La noi in tara, facea parte din categoria medicamentelor fara prescriptie medicala. Oricine avea o durere (de cap, de dinti etc.) isi putea procura de la farmacie Algocalmin, fara prescriptie medicala.

Ce nu stim despre Algocalmin?

Algocalminul este denumirea comerciala a metamizolului sodic. Cu aceasta substanta activa exista mai multe produse in Romania sub diferite denumiri comerciale (este o lista mai lunga), dar cel mai cunoscut produs ramane, totusi, Algocaminul.

A fost introdus in terapie pentru prima data in anul 1922 si utilizat cu succes de-a lungul timpului pentru efectele sale: analgezic, antipiretic dar si usor spasmolitic (scade spasticitatea asociata uneori durerii). In Romania a inceput sa fie produs in anul 1965.

Dupa ce au fost semnalate efectele adverse ale acestuia, la inceputul anilor ’70, metamizolul a inceput sa fie retras sau restrictionat in mai multe tari. Cel mai grav dintre efectele adverse este agranulocitoza, un sindrom hematologic grav caracterizat prin lipsa granulocitelor neutrofile din sange si implicit a imunitatii. Deasemenea poate provoca reactii alergice. Suedia (1974) a fost prima tara din care a fost retras metamizolul, urmata de SUA (1977), apoi de o serie intreaga de alte tari din Uniunea Europeana. In unele tari poate fi utilizat doar in spitale, in alte tari doar cu prescriptie medicala sau doar in scop veterinar. Iata ca in anul 2011, Agentia Nationala a Medicamentului a restrictionat si in Romania accesul populatiei la metamizol.

Si ce ne facem? Cum ne descurcam cu o banala durere? Ce mai putem solicita acum de la farmacie?

Un raspuns corect ar fi sa cerem in primul rand sfatul farmacistului si sa evitam automedicatia, care de cele mai multe ori poate dauna sanatatii in loc sa ne fie de ajutor. Daca simptomatologia depaseste limitele unei simple dureri trecatoare, cel mai potrivit este sa apelati la medicul dvs. curant. Cu analgezice, durerea nu dispare decat temporar, daca nu este identificata si  tratata in primul rand cauza!

O saptamana minunata in care nu uitati sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra!

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: