Gripa AH1N1 – simptome, tratament şi mai ales prevenire

Ce este gripa AH1N1?

Gripa AH1N1 este determinată de o nouă tulpină de virus gripal, Influenza Virions,  H1N1, identificată în aprilie 2009 şi care conţine o combinaţie de gene de virus gripal porcin, aviar şi uman. Este cunoscută ca gripa porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană, a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume, provocând mii de decese la nivel mondial.

 

Rezistenţa virusului

Virusurile gripale pot supraveţui pe suprafeţe din mediul înconjurător până la 2-8 ore după ce au fost depozitat de suprafeţe. Poate fi distrus la temperaturi de 75-1000ºC. Virusurile gripale pot fi distruse şi de un spectru larg de dezinfectanţi/germicide chimice, inclusiv clorul (hipocloritul), apa oxigenată, antisepticele pe baza de iod şi alcool. De reţinut, că ele sunt eficiente contra virusurilor gripale umane, dacă sunt utilizate în concentraţiile corespunzătoare şi respectată perioada de expoziţie corespunzătoare. Pentru spălarea mâinilor se pot folosi, de asemenea, batiste îmbibate cu alcool.

 

Cum se transmite?

Transmiterea la oameni se realizează pe cale respiratorie, prin picături respiratorii (acestea se propagă prin strănut sau tuse) sau indirect, prin contact cu obiecte contaminate cu secreţii respiratorii de la persoane care deja au contractat gripa. Perioda de incubaţie este de 4-6 zile.

 

Ce simptome apar?

Simptomatologia este reprezentată de febră (nu apare în toate cazurile), disfagie (dificultate la înghiţire), tuse, dureri în gât, cefalee (durere de cap), nas înfundat sau nazoree (curge nasul), frisoane, dureri musculare, stare de oboseală, uneori greţuri, vărsături şi diaree, de intensitate uşoară/medie în majoritatea cazurilor.

 

Ce factori pot conduce la o evoluţie severă a acestui tip de gripă?

Factori de risc pentru o evoluţie severă sunt bolile cronice (astmul bronşic şi alte boli pulmonare cronice, diabetul zaharat, ciroza hepatică, bolile cardiace etc.), imunodepresiile de diferite cauze, graviditatea.

 

Cum se confirmă diagnosticul gripei AH1N1?

Diagnosticul se confirmă prin analize de laborator (Real-Time PCR din secreţiile nazo-faringiene ale bolnavului, culturi virale, anticorpi neutralizanţi specifici A (H1N1) cu creştere de titru de cel puţin 4 ori).

 

Ce medicamente sunt recomandate de specialişti?

Este benefică terapia cu medicmente antivirale, care pare să reducă intensitatea simptomelor şi durata îmbolnăvirii. Medicamente antivirale sunt folosite în principal pentru a trata pacienţii cu simptome foarte severe sau pacienţii cu complicaţii. Medicul dvs. curant este cel care va decide dacă este nevoie de medicamente antivirale. Starea febrilă poate fi tratată cu cu un medicament antipiretic, care conţine paracetamol sau ibuprofen.

 

Cum putem preveni îmbolnăvirii cu virusul AH1N1?

Efectuarea vaccinării antigripale periodice.

Stimularea imunităţii prin remedii naturale: propolis, cătină, diferiţi suplimenţi alimentari pe baza unor principii naturale.

Evitarea bolnavilor care au febră sau tuşesc.

Încercarea de a nu atinge gura, nasul şi ochii.

Este indicată spălarea freceventă a mâinilor cu apă şi săpun şi/sau soluţii dezinfectante.

Evitarea spaţiilor limitate, închise, aglomerate.

Evitarea contactului fizic cum ar fi sărutul, strângerea mâinilor atunci când salutăm o altă persoană.

Acoperirea gurii şi nasului (atunci când strănutăm sau tuşim) cu o batistă de unică folosinţă.

Purtarea unei măşti de protecţie în preajma unui bolnav de gripă.

Evitarea utilizării ceştilor, cănilor, farfuriilor, tacâmurilor  etc. utilizate de o persoană cu gripă.

Profilaxia nespecifică a transmiterii bolii se realizează prin izolarea pacientului la domiciliu, dacă evoluţia bolii nu este grevată de complicaţii, sau în spital, dacă pacienţii asociază factori de risc sau de evoluţie severă.

 

În concluzie, nu uitaţi să aveţi grijă de sănătate şi să vă protejaţi organismul!

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: