Medicamentele si sarcina

„Ce medicamente sunt permise in timpul sarcinii? Daca iau o Aspirina copilul sufera?

Daca ma doare capul pot sa iau un Paracetamol? Sunt racita, ce medicamente am voie sa iau? Pot sa iau antibiotice?”…..Sunt cele mai frecvente intrebari pe care le primim din partea femeilor insarcinate.

Exista medicamente sigure pentru sarcina?

Raspunsul la aceasta intrebare nu este stiut cu certitudine de nimeni, deoarece rareori companiile farmaceutice efectueaza studii clinice pe femei gravide. Cele mai multe informatii provin din practica farmaceutica si a medicilor de-a lungul timpului.

Prima conditie ca un medicament sa actioneze direct asupra embrionului si fatului este traversarea placentei. Majoritatea medicamentelor fiind lipofile (solubile in grasimi) sunt capabile sa traverseze placenta, deci sunt susceptibile de a actiona asupra fatului.

Medicamentele administrate pot actiona toxic astfel:

–        Dismorfogene = provoaca defecte morfologice congenitale;

–        Teratogene = produc malformatii anatomice majore;

–        Au actiuni toxice asemanatoare celor produse la adult.

 

In ce perioada este mai susceptibil embrionul?

In primele zile de la fecundare, embrionul se supune legii „totul sau nimic”: medicamentele fie nu ii afecteaza deloc dezvoltarea, fie determina moartea sa. Perioada de maxima vulnerabilitate este intre saptaminile 3 si 8 dupa conceptie, deoarece are loc formarea organelor majore. Administrarea de medicamente in aceasta etapa se poate solda cu avort, aparitia unor anomalii evidente la nastere sau a unor defecte ce vor fi detectate mai tirziu in cursul vietii. Medicamentele administrate dupa ce dezvoltarea organelor s-a incheiat nu mai produc malformatii evidente, dar perturba cresterea si functia organelor normal formate.

Unele medicamente au efect nociv, chiar daca au fost administrate inaintea momentului conceptiei. Astefel de substante modifica structura genetica a spermatozoidului sau ovulului (medicatia antineoplazica) sau se acumuleaza in organism si se elibereaza treptat (ex. etretinatul, folosit in tratarea afectiunilor dermatologice, care se depoziteaza in tesutul subcutanat si se poate elibera in organism pina la sase luni de la intreruperea tratamentului).

 

Problemele cele mai frecvente intalnite in sarcina sunt:

  • Infectiile (mai frecvent cele urinare);
  • Guturai, raceli banale, faringo-amigdalite;
  • Dureri de cap;
  • Constipatie, tulburari de tranzit (sezonul cald);
  • Greata;
  • Toxiinfectii alimentare.

 

Cand este permisa administrarea de medicamente in timpul sarcinii?

–        Doar atunci cand sunt absolut necesare!

–        Numai sub supravegherea medicului specialist

–        In doze minime si eficace, o perioada scurta de timp!

– In boli cronice, cand riscul intreruperii medicatiei este mai mare decat efectul nociv pentru fat (epilepsie, malarie, tuberculoza, infectii grave, dibet zaharat, HTA, astm bronsic, depresie, etc.)

 

Cum se clasifica medicamentele in functie de risc?

FDA (US Food and Drug Administration) a stabilit un sistem de evaluare in sarcina care aduce informatii cu privire la riscul pe care il au medicamentele asupra fatului in comparatie cu efectul potential benefic pentru pacient

 

Clasa A – inofensive (studiile controlate au demonstrat absenta riscului)

Clasa A cuprinde medicamente care nu au nici un risc pentru fat pe toata perioada sarcinii: vitamine, minerale, acid folic. Atentie! Numai in dozele recomandate! (In doze mari, Vitamina A poate produce anomalii la fat)

Clasa B – relativ sigure (nici o evidenta a riscului pentru oameni: studiile pe animale demonstreaza existenta riscului iar cele pe oameni nu; nu au fost studii pe oameni iar constatarile studiilor pe animale sunt negative). Clasa B cuprinde medicamente care nu au riscuri importante pentru fat: Paracetamol, Metoclopramid, Ranitidina, Famotidina, Insulina, Nitroglicerina, Aciclovir, Valciclovyr, Famcyclovir. Tot in aceasta categorie intra si unele AINS – antiinflamatoarele nesteroidiene (care pot fi luate in primele 2 trimestre): Naproxen, Ibuprofen, Indometacin, Ketoprofen, Sulindac, Piroxicam. Ibuprofenul dupa 32 de saptamani afecteaza circulatia sanguina si functionalitatea rinichilor!

Alte clase de medicamente din clasa B sunt:

–        Antibiotice: cefalosporine, peniciline, Eritromicina, Azitromicina, Clindamicina,

–        Metronidazol (numai in trimestrul II, de evitat in I si III)

–        Antimicotice: Nistatin (aplicare locala – topica)

–        Antituberculoase: Etambutol

Clasa C – pot fi nocive (riscul nu poate fi exclus: studiile pe pameni lipsesc, iar studiile pe animale sunt fie pozitive, fie lipsesc; uneori, beneficiile potentiale pot justifica un oarecare risc). Medicamentele din aceasta clasa care s-ar putea sa fie nocive pentru fat (datele existente nu sunt concludente): Codeina, Atropina, Nizatidina, Omeprazol, Furosemid, Tramadol, Propranolol, Metoprolol, Atenolol, Labetalol,Verapamil, Norvasc, Nifedipina, Digoxin, Captopril (primul trimestru), sulfametoxazol+trimetoprim;

Unele AINS pot fi luate numai in primele doua trimestre – Aspirina, Ketorolac, Relifex (nabumetona)

Atentie! Aspirina poate prelungi travaliul, poate determina hemoragii la mama si la copil inainte si dupa nastere, poate produce un retard al cresterii intrauterine a fatului si chiar moartea bebelusului.

–        Antibiotice: fluorochinolone (Ciprofloxacina, Norfloxacina), claritromicina, trimetoprim;

–        Antimicotice: clotrimazol, miconazol, fluconazol, ketoconazol;

–        Antituberculoase: izoniazida, rifampicina.

Clasa D – nocive pentru fat (evidenta pozitiva a riscului: datele obtinute pe baza cercetarilor sau post-comercializare au demonstrat risc pentru fat). Exista situatii in care beneficiile utilizarii acestor medicamente sunt acceptate in ciuda riscurilor! Iata cateva dintre acestea: Diazepam, Fenobarbital, Captopril (trimestrul II si III), Enalapril, Medicatia anticanceroasa, Chinidina, Alprazolam,

–        Antibiotice: tetraciclina, doxiciclina, vibramicina, aminoglicozide (amikacina, kanamicina, streptomicina)

–        Sulfamide – nitrofurantoin (trimestrul II si III)

 

Clasa X – interzise, produc anomalii (contraindicate in sarcina: studiile pe oameni sau animale, cercetarile sau rapoartele post-comercializare au aratat o evidenta pozitiva a anomaliilor fetale sau care depasesc orice beneficiu pentru pacient)

Medicamente care produc anomalii si nu trebuie sa se foloseasca sub nici o forma in timpul sarcinii! Iod radioactiv, Contraceptive orale, Chinina, Ribavirina (antiviral).

…Si 2 reguli de aur:

1.In timpul sarcinii nu se iau medicamente fara sfatul medicului!

2.Citeste cu atentie prospectul oricarui medicament!

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: