Salvia divinorum – visul care se transformă în coşmar

Ce este Salvia divinorum?     

Salvia divinorum este o plantă care creşte în munţii din regiunea Oaxaca, Mexic. Face parte din familia mentei. Este o plantă semitropicală. Poate creşte câţiva metri în înălţime dacă condiţiile sunt favorabile. Frunzele sunt destul de mari (până la 23 cm), sunt acoperite cu perişori fini, care dau aspect de catifea. Iubeşte apa, dar creşte foarte bine în locuri umbroase, în sol foarte bine udat şi drenat.

Salvia divinorum a fost utilizată pentru efectele ei psihoactive
în anumite ritualuri religioase de către şamanii Mazatec pentru intrarea în transă şi apariţia viziunilor.

Ce conţine?

Substanţa activă din Salvia divinorum este Salvinorinul A, o substanţă chimică – un diterpenoid – a cărei moleculă conţine numai carbon, hidrogen şi oxigen (nu conţine azot, deci nu este un alcaloid). Mecanismul de acţiune al Salvinorinului A se explică prin faptul că este un agonist selectiv pe receptorii k-opioizi.

Ce efecte are?

Efectul pe care îl produce este o stare de beţie mult diferită de a alcoolului. La doze mari consumatorii experimentează o distorsionare dramatică a timpului, halucinaţii, călătorii în alte locuri, planete, timpuri, detaşarea sufletului de corp, comunicări cu lumea spiritelor, reîncarnări în alte persoane, schimbări de identitate. Cei mai mulţi indivizi rămân nemişcaţi în timpul experienţei, dar unii pot să se plimbe în stare de inconştienţă (de somnambul). Mulţi consumatori consideră această experienţă mai mult înfricoşătoare decât distractivă.

Efectele sunt greu de obţinut prin fumare de frunze uscate, dar extractul de frunze poate cauza efecte dramatice, uneori frică sau stare de captivitate. Mulţi oameni care au consumat Salvia divinorum, nu au găsit-o  plăcută şi nu au dorit să repete experienţa. Nu este cunoscut dacă Salvia divinorum produce dependenţă psihică sau fizică. Fumarea acestei plante produce iritări ale gâtului, dureri de cap şi o uşoară iritabilitate.

Ce statut legal are Salvia divinorum?

Salvia divinorum intră sub incidenţa Legii 143/2000; în tabelul I din anexa la lege, dupa sectiunea Psihotrope, în anul 2010 fiind introdusă o noua sectiune, denumita „Plante si substante aflate sub control national”: (- specii de salvie – Salvia divinorum Epling & Jativa – halucinogen).

În cele mai multe cazuri ea este împachetată şi inscripţionată ca drog (“Noul Ecstasy”) şi este considerată de ofiţerii DEA (structura guvernamentală de luptă împotriva traficului de droguri din SUA) un drog ilegal. În Australia, Salvia divinorum este sub control din iunie 2002.

Mirajul acestor plante etnobotanice este un pericol real pentru sanatate. Din nefericire, foarte mulţi tineri şi nu numai, cad în această capcană a fabricilor de vise. In realitate, acestea se transformă în coşmare, aducând probleme atât în ceea ce priveşte sănătatea fizică, dar şi mentală.

  Sa ne construim singuri visele, să luptăm pentru ele, să le dam viaţă în realitatea cotidiană, într-un mod sănătos! Satisfacţiile vor fi pe măsură!

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: