Tratamentul obezităţii – terapia medicamentoasa

În cazul în care regimul igieno-dietetic este insuficient sau ineficient, în obezitate se recurge la terapia medicamentoasă (farmacologică) sau la intervenţie chirurgicală (în cazuri selecţionate de obezitate morbidă).

Există mai multe medicamente care pot fi utilizate în tratamentul obezităţii:

1.Produse care reduc apetitul sau crează o stare de saţietate:

– Sibutramina. Acţionează asupra creierului reducând apetitul (senzaţia de foame şi dorinţa de a ingera alimente). Totuşi utilizarea sibutraminei este destul de controversată în lumea medicală; un studiu realizat de EMEA (European Medicines Agency) privind efectele medicamentelor ce conţin sibutramină a arătat că riscurile tratamentului sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ar putea să le aducă, de aceea a suspendat utilizarea acestui produs în Uniunea Europeană; FDA (US Food and Drug Administration) a cerut producătorilor ca sibutramina să conţină o nouă contraindicaţie – pacienţii cu risc cardiovascular nu pot folosi acest produs.

– Amfepramona. Este un anorexigen ce acţionează asupra centrului foamei din hipotalamus. Se recomandă ca terapie de întreţinere a pacienţilor cu obezitate si cu un indice al masei corporale de cel putin 30 (kg/m2), care nu au obţinut rezultate numai cu regim corespunzător. Are numeroase reacţii adverse. Poate da dependenţă şi sindrom de abstinenţă la întrerupere.

2.Produse care scad absorbţia substanţelor nutritive la nivelul tubului digestiv:

– Orlistatul. Poate reduce greutatea corporală cu peste 10%, fără a avea efecte secundare serioase, dacă este folosit pe perioade lungi de timp şi combinat cu schimbarea substanţială a obiceiurilor de viaţă. Acţiunea lui are loc în intestin, reducând absorbţia lipidelor cu peste 30%.

3.Alte tipuri de produse petru cazuri particulare de obezitate:

Metforminul – poate fi util în cazul obezităţii asociate cu diabetul zaharat.

4. Hormonii ţesutului adipos (“hormonii obezităţii’)

Leptina este un hormon polipeptidic (o adipokină) a cărui descoperire a stârnit un interes major: studiile actuale încearcă să definească potenţialul terapeutic al acestei biomolecule ca medicament al viitorului in tratarea obezităţii; se pare că administrarea unor doze mari de leptină determină reducerea depozitului adipos corporal în proporţie de 75% pe seama stratului adipos, restul de 25% provenind din masa musculară şi osoasă.

Aceste medicamente sunt recomandate de medicii specialisti, au indicaţii stricte si multe efecte secundare, de aceea nu ar trebui folosite fără discernământ, mai ales in cazurile de uşoară supraponderabilitate, în care un regim alimentar hipocaloric şi un program de efort fizic reprezintă soluţia!

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: