Antibioticele intre abuz si lipsa de eficienta

Odată cu instalarea sezonului rece îşi fac apariţia gripele si virozele. De cele mai multe ori, atunci cand racim, atat in postura de adult cat si cea de copil, ajungem la medicul de familie si fie solicitam, fie primim o prescriptie medicala care contine un antibiotic! …Ca sa ne facem repede bine! …Sau pur si simplu intram intr-o farmacie si solicitam farmacistului un antibiotic!

O astfel de atitudine este total gresita. Nu intodeauna este necesar un tratament cu antibiotice!

Ce sunt antibioticele?

Antibioticele sunt o clasa de medicamente care se elibereaza doar pe baza unei prescriptii medicale si sunt utilizate in tratamentul infectiilor provocate de bacterii.

Au efect in viroze?

Virozele sunt provocate de virusi, asupra carora antibioticele nu au nici un efect!

Utilizarea nejustificata – pericole

Prin instituirea unui tratament nejustificat cu antibiotice, nu vom face decat sa crestem numarul de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice! Pe langa aparitia rezistentei bacteriene mai apare si riscul unor reactii adverse, uneori dramatice si dificil de tratat. Iata cateva exemple: tulburari gastro-intestinale (jena gastrica, durere gastrica, diaree etc.), infectii micotice, reactii alergice grave (penicilinele, cefalosporinele), perturbarea dezvoltarii dentitiei definitive la copii (tetraciclinele).

Ce trebuie sa cunoastem despre tratamentul cu antibiotice?

Daca totusi este instituit un tratament justificat cu antibiotice este extrem de important a se respecta indicatiile medicului si farmacistului in ceea ce priveste dozele, intervalul de timp dintre administrari, durata tratamentului. Majoritatea antibioticelor sunt prescrise pe o durata de 5-7 zile. In general, atunci cand simptomatologia se amelioreaza, multi pacienti sunt tentati sa intrerupa administrarea antibioticului, chiar daca stiu ca trebuie continuat tratamentul. Ei, in acest moment al tratamentului nu toate bacteriile din organism au fost distruse. Cele care raman, sunt si cele mai rezistente, putand determina agravarea bolii. Ultimele doze distrug cele mai agresive bacterii deoarece la inceput, antibioticul le inhiba pe cele mai vulnerabile si pe masura ce este continuat tratamentul, vor fi distruse bacterii din ce in ce mai rezistente.

Nu neglijati! Finalizati tot tratamentul prescris de medic! Spuneti un NU hotarat automedicatiei! Daca cineva din familie, vecina/vecinul, prietena/prietenul au luat un antibiotic si au avut rezultate foarte bune, nu inseamna ca se va intampla la fel si in cazul nostru. Un anumit antibiotic are actiune doar pe anumite tulpini de bacterii iar dozele sunt prescrise individualizat fiecarui pacient (in functie de antibiograma, varsta, greutate, alte boli ale pacientului, alergii etc.)

Antibioticele sunt o clasa de medicamente esentiale in terapia infectiilor. Dar daca abuzam permanent de ele, in curand nu vor mai avea nici un efect; medicii vor ramane fara optiuni de tratament, deoarece tot mai multe bacterii au devenit in timp, rezistente la antibiotice.

Viitorul antibioticelor

Si oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai ingrijorati in ceea ce priveste viitorul antibioticelor. De la descoperirea a doua clase de substante cu efect antibiotic, acum peste 70 de ani (penicilinele, sulfamidele), au urmat inca 11 clase importante de antibiotice. De atunci, in fiecare deceniu, au intrat in terapie intre 15 si 20 molecule noi. Semnalul de alarma este faptul ca in ultimul deceniu au intrat in terapie doar 6 noi molecule! Pe langa acestea, doar 2 noi molecule sunt in curs de dezvoltare, in faza incipienta, fiind inca incerta finalizarea lor. Recomandarea oamenilor de stiinta este ca utilizarea antibioticelor sa fie facuta cu foarte multa intelepciune, deoarece in curand nu vor mai exista antibiotice eficiente impotriva infectiilor bacteriene. Este necesara o atitudine responsabila, atat din partea pacientilor cat si a medicilor si farmacistilor, in privinta utilizarii antibioticelor!

Reguli de aur:

1.Evitati automedicatia nejustificata cu antibiotice! Folositi antibioticele doar la recomandarea medicului.

2.Respectati durata tratamentului cu antibiotice (minim 5-7 zile)! Respectati dozele recomandate si intervalul de timp dintre administrari.

3.Antibioticele care se administreaza pe cale orala, in general, se iau inainte de masa, cu cel putin jumatate de ora sau la doua ore dupa masa (pentru evitarea alimentelor care le-ar putea influenta negativ biodisponibilitatea).

3.Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu antibiotice!

4.Informati medicul daca luati si alt tip de medicamente (de ex. anticonceptionalele, antidiabeticele orale etc.) deoarece antibioticele pot interactiona cu acestea, cu efecte negative.

 

Be Healthy

 

(Mai multe Info: http://www.medicalnewstoday.com/articles/213193.php)

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: