Uitati sa luati medicamentele? …O solutie simpla – dozatoarele de medicamente

Vi s-a întâmplat să uitaţi să vă administraţi medicamentele? Este o întrebare la care majoritatea pacienţilor ar răspunde afirmativ.  Cel puţin odată, în timpul unui tratament, se întâmplă să uităm o doză ….Atunci când tratamentul este complex, cu mai multe medicamente, administrarea lor poate fi o adevărată provocare!

 Ce metode folosim ca să nu uităm să ne administrăm la timp medicamentele?

Răspunsurile probabil că sunt diferite de la pacient la pacient: consultarea frecventă a ceasului, postit-uri, notiţe în locurile foarte vizibile în zona în care ne desfăşurăm activitatea, setarea de reminder-e, alarme (ceas, computer, diverse gadget-uri) sau alte dispozitive digitale din spaţiul nostru de lucru, solicitarea ajutorului unui membru al familiei etc.

Dozatoarele de medicamente – inamicul uitării!

De ceva timp  au fost inventate dozatoarele de medicamente (cunoscute ca dispenceres, cutii de medicamente – pill box – , organizator de pilule – pill organiser/planner – etc.)

Ce sunt acestea? Dozatoarele de medicamente sunt dispozitive special gândite astfel încât să uşureze administrarea medicamentelor de către pacient în timp util. Pot fi colorate variat şi concepute după diferite scheme de administrare (zilnice, săptămânale, lunare). Acestea utilizează ambalaje din plastomeri, cu compartimente, etichetate fiecare, cu timpul de administrare: dimineaţa, la prânz, seara ori cu zilele săptămânii sau zilele din lună, atunci când este necesar a fi administrate.

De exemplu: cutia tip MEDISET/DOSETT – este împărţită pe de o parte, în zilele săptămânii, pe de altă parte, pentru fiecare zi, în 4 lăcaşe, corespunzătoare numărului de administrări. Avantajul dispozitivului este că se poate organiza tratamentul medicamentos individual cu ajutorul farmacistului, pentru o săptămână sau mai mult, simplifică şi uşurează  administrarea, încât toate medicamentele de utilizat sunt grupate pe zile, şi la timpul potrivit.

Dar trebuie notate şi câteva dezavantaje:

– este necesară reumplerea permanentă a cutiei;

– pentru bolnavii vârstnici, poate constitui o dificultate a tratamentului, inaccesibilitatea la medicamente, dacă cutiile sunt greu de deschis sau nu înţeleg  recomandările acestora;

– costul (necesită o investiţie, variabilă în funcţie de tipul ales).

Implicând tehnica modernă în administrarea medicamentelor, s-au creat sisteme care atenţionează bolnavul prin alarmă (luminoasă, sonoră, vibraţii) asupra necesităţii de a respecta timpul de administrare a medicamentelor, la orele fixate prealabil.

 

 

Există şi dispozitive de eliberare a medicamentelor pentru nevăzători în sistemul Braille.

Numeroase alte dispozitive sunt disponibile pentru a fi aplicate în comunităţi, cu pacienţi infirmi, persoane în vârstă, unde li se prepară medicaţia, ce include produse lichide, măsurate în cupe speciale, de diferite capacităţi, acoperite cu capac şi colorate diferit.

Sistemul de ambalare al medicamentelor în doze unitare este un control asupra administrării, dar în acelaşi timp, poate îmbunătăţi cooperarea pacienţilor, de exemplu administrarea medicamentelor anticoncepţionale la femei tinere, respectarea timpului de administrare şi a duratei de tratament cu antibiotice etc.

Acolo unde este posibil, se apelează la membrii familiei, care prin sfaturile date, pot să încurajeze, să înţeleagă pacientul şi dacă este necesar, să supravegheze administrarea medicamentelor.

Pentru cei care doresc să-i surprindă pe cei dragi într-un mod plăcut, pot să le ofere chiar o frumoasă bijuterie (pill box jewelry, pill box gift etc.), un dozator de medicamente cu un design atrăgător!

Uitarea e deja…învinsă!

 

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: