Pioglitazona creste riscul de cancer al vezicii urinare

Un recent raportul de siguranţă al US Food and Drug Administration (FDA) a sugerat că utilizarea de pioglitazonă (antidiabetic) pentru mai mult de 12 luni este asociata cu un risc crescut pentru cancerul vezicii urinare. Studiile observaţionale şi o revizuire de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a susţinut această concluzie.

FDA a revizuit prospectul pioglitazonei (Actos, Takeda, Competact)  subliniind riscul de cancer.  Acest medicament nu este recomandat pacientilor cu cancer activ al vezicii urinare si poate fi utilizat cu precautie la pacientii cu istoric de cancer al vezicii urinare.

Ce este pioglitazona?

Grupa farmacoterapeutică: medicamente antidiabetice, medicamente hipoglicemiante, exclusiv insulină; cod ATC: A10BG03.

Indicatii?

Pioglitazona se utilizeaza pentru tratarea diabetului de tip 2 (cunoscut si sub denumirea de diabet noninsulino-dependent):

în monoterapie

– la pacienţi adulţi (în special pacienţii supraponderali) controlaţi inadecvat prin dietă şi exerciţiu fizic, la care metforminul este inadecvat datorită contraindicaţiilor sau intoleranţei.

ca terapie orală dublă în asociere cu

–  metformin, la pacienţi adulţi (în special pacienţii supraponderali) cu control glicemic insuficient în pofida dozei maxime tolerate a monoterapiei cu metformin

– o sulfoniluree, numai la pacienţii adulţi care manifestă intoleranţă la metformin sau la care metforminul este contraindicat, cu control glicemic insuficient în pofida dozei maxime tolerate a monoterapiei cu o sulfoniluree.

ca terapie orală triplă în asociere cu

– metformin şi o sulfoniluree, la pacienţi adulţi (în special pacienţii supraponderali) cu control glicemic insuficient în pofida terapiei orale duble.

Pioglitazona este de asemenea indicată în asociere cu insulina la pacienţi adulţi cu diabet tip 2 la care insulina nu asigură un control glicemic suficient şi la care metforminul este inadecvat datorită contraindicaţiilor sau intoleranţei .

 

Be Healthy

 

Surse:

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm266555.htm

http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000285/WC500021386.pdf

Reclame

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: