Aparitia cosurilor si rolul hormonilor

Un cos! Tocmai astazi ….?! Ce frustrare! Ei, da. Daca ar fi sa scriem o lege a lui Murphy dedicata femeilor ar suna cam asa: daca o zi este programata sa fie frumoasa, cu  siguranta va fi ruinata de aparitia neprogramata a unui cos!

Din nefericire, aparitia cosurilor este o inflamare foarte frecventa a pielii.

Ce sunt cosurile?

Cunoscuta si sub numele de acneea vulgaris, afecteaza zonele pielii cu densitatea cea mai crescuta de glande sebacee, respectiv fata, partea superioara a pieptului si spatele. Aceasta afectiune este mai frecventa la barbati decat la femei in timpul adolescentei, dar raportul se inverseaza la adulti. Adolescentii sunt cei mai afectati de aceasta problema, avand pentru ei implicatii atat de ordin psihologic cat si social.

De ce apar cosurile?

Exista patru factori importanti care contribuie la aparitia cosurilor:

   • hiperproliferarea foliculilor epidermali
   • sebum in exces
   • prezenta si activitatea bacteriei Propionibacterium acnes
   • inflamatia

Hiperproliferarea foliculilor epidermali nu are o cauza cunoscuta cu exactitate; se pare ca in acest proces, care este primul eveniment in dezvoltarea acneei, implicarea hormonilor androgeni (sau barbatesti) este semnificativa.

Producerea de sebum si excretia lui sunt mediate de diferiti hormoni  si mediatori. Hormonii androgeni, in mod special, stimuleaza producerea si eliberarea de sebum.

Hormonii androgeni se gasesc in organismul barbatilor, dar in cantitati mai mici si in organismul femeilor. Hormonii androgeni sunt produsi si de glandele suprarenale. Cand trecem prin perioade incarcate de stres, aceste glande secreta o cantitate mai mare de hormoni androgeni, care conduc la hipersecretia glandelor sebacee. Glandele sebacee sunt hiperactive la pubertate, datorita modificarilor hormonale pe care le traverseaza organismul in aceasta perioada.

Hormonii feminini pot determina aparitia cosurilor in perioada menstruala sau in timpul sarcinii. Sunt produsi  de ovare, respectiv testicule.

Cum se formeaza un cos?

Ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee, fata in special, are un aspect lucios, fiind “uleioasa” la atingere. Porii sunt blocati de celule moarte si sebum, ulterior acestia se transforma intr-un punct alb sau negru. Bacteria Propionibacterium acnes se gaseste in mod normal la suprafata pielii, actionand ca o bariera de protectie a pielii fata de alte bacterii daunatoare. Studii recente au demonstrat ca prezenta acestui microorganism determina aparitia procesului inflamator printr-o varietate de mecanisme. Inflamatia pielii este insotita de roseata, tensiune locala si stare de disconfort la nivelul epidermei.

In concluzie, stabilirea cauzelor aparitiei acneei este o etapa deosebit de importanta in instituirea terapiei, fiind necesara implicarea medicului specialist. Atunci cand aparitia cosurile depaseste stadiul de <ocazional>, nu ezitati sa consultati un specialist. Tratamentele locale au un efect minimal daca nu este identificata si tratata corect cauza aparitiei acestora.

 

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: