Despre ADHD (Deficitul de atenţie sau tulburarea hiperkinetică)

De cele mai multe ori copilul Dvs. nu este atent, nu va poate urmari, este foarte dinamic, intrerupe conversatiile, vorbeste incontinuu, deranjeaza jocurile altor copii? …si poate va ganditi ca ceva nu este in regula?

 

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este Deficitul de atenţie/tulburarea hiperkinetică, una dintre cele mai frecvente afecţiuni comportamentale intalnite la copii şi adolescenţi (5% din copiii de varstă şcolară au ADHD).

Care sunt simptomele ADHD?

In copilarie

ADHD este caracterizat de neatentie, respectiv slaba concentrare asupra efectuarii unei sarcinii si usor distras de catre stimulii exteriori, impulsivitate, care poate duce la implicarea copilului in activitati riscante, fara sa tina seama de consecinte, hiperactivitate/agitatie si comportamentul neadecvat (nu-si gaseste locul, alearga, se catara, da din maini si picioare, etc.). ADHD este sugerat de note mici la testele de aptitudini, slabe abilitati de organizare si planificare a rezolvarii temelor, probleme de socializare, imagine de sine negativa si impresia ca e respins de colegi.

In adolescenta:

Tulburarea este relativ stabila. Daca nu se intervine terapeutic, problemele pot sa persiste sau sa se agraveze. Adolescentii cu neatentie vor avea perfomante scolare slabe care vor fi evidente mai ales la schimbarea scolii sau la trecerea in gimnaziu sau liceu.

La adult:

In perioada adulta, simptomele se atenueaza, dar la unii adulti pot persista producand dificultati de concentrare, de planificare si finalizare a unei activitati, inadaptare sociala, sau tulburari afective (depresie).

Cauzele ADHD

Cauzele exacte nu sunt cunoscute, dar cercetarile recente au evidentiat ca cel mai probabil ADHD este de natura genetica. Deasemenea exista dovezi in sprijinul ipotezei ca ADHD este o tulburarea neurobiologica (alterari ale structurii creierului, disfunctionalitati ale neurotransmitatorilor, neurochimice si neuropsihologice).

Factori predispozanti

Expunerea in viata intrauterina la alcool, tutun, droguri si alte substante neurotoxice (plumbul) creste riscul dezvoltarii ADHD. Deasemenea, un mediu familial stresant contribuie la instalarea simptomelor.

Tratament

Dupa un diagnostic corect si o evaluare exacta a abilitatilor si problemelor copilului se recomanda asocierea tratamentului medicamentos cu interventia comportamentala.

Tratamentul ADHD include:

  • stimulantele sistemului nervos central si medicatie non-stimulanta la indicatia medicului specialist;
  • terapia comportamentala –  de preferat inainte de a fi instituit un tratament medicamentos; este un set de tehnici prin care parintii si profesorii dezvolta copiilor abilitati de rezolvare a problemelor, abilitati de comunicare si de autoafirmare;
  • consilierea psihologica a copilului cu ADHD si a adultilor din familie.

Tratamentul de intretinere este reprezentat de abordarea medicala, psihologica si educationala, in care sunt implicati parintii, profesorii, psihologul si medicul specialist. Terapiile complementare pot fi utilizate cu acordul medicului specialist: de ex. acupunctura poate reduce stresul si tensiunea musculara imbunatatind starea de bine si crescand calitatea vietii copilului.

Cum ne putem ajuta copilul diagnosticat cu ADHD?

Sfaturi pentru parinti:

1.Acumularea a cat mai multe informaţii posibile privitoare la ADHD;

2.O bună inţelegere a copilului Dvs. (puncte tari, slăbiciuni);

3.Comunicarea cunoştinţelor despre copil şi nevoile sale educatorilor şi medicilor;

4.Implicarea copilului în procesul de planificare şi luare a deciziilor;

5.Incurajarea copilului si sustinerea permanenta (il ajutam sa-si formeze o imagine de sine pozitiva, sa aiba incredere in capacitatile sale de invatare);

6.Acordarea de atentie copilului – putem folosi sisteme de recompense care prezinta interes, dupa ce am stabilit obiective acceptabile;

7.Ajutarea copilului sa-si indeplineasca sarcinile scolare cat si cele de acasa, cu rabdare si perseverenta.

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: