Dermatita de contact o problema?

„Ce cercei minunati! Trebuie sa-i am!” …si dupa ce am reusit sa-i achizitionam, constatam cu stupoare ca nu-i putem purta: lobul urechii se inroseste sau si mai rau, chiar apar mici rani la locul de contact.

 

In primul rand sa stabilim ce afectiune se ascunde in spatele acestei denumiri medicale. Dermatita de contact este o boala inflamatorie cronica a pielii ce apare ca urmare a contactului cu anumite substante chimice. Se vindeca atunci cand este intrerupt contactul respectiv si reapare sub forme din ce in ce mai severe in momentul in care se reia contactul.

Cum recunosc dermatita de contact?

La nivelul pielii apar eruptii de obicei cu aspect edematos (de umflatura), uneori cu vezicule (basicute) sau cruste la suprafata, prurit (mancarime), inrosire usoara pana la rosu intens. Se poate extinde de la locul de contact si in alte zone ale pielii.

De ce apare dermatita de contact?

Peste 3000 de substante pot declansa aparitia dermatitelor de contact! Cele mai des incriminate sunt metale precum nichelul (bijuterii), mercurul (ex. anumite solutii pentru lentilele de contact), zincul, cromul, cobaltul, unele substante din compozitia produselor cosmetice (parafenilendiamina, tiomersal, parfumuri  etc.) colorantii din haine, unele produse medicamentoase care sunt pentru uz extern sau accidental ajung pe piele (cu continut de neomicina, streptomicina, penicilina etc.), latexul, unele tipuri de stofe, blanuri, materiale sintetice etc.

Tratamentul

In primul rand este absolut necesar indepartarea contactului cu substanta generatoare. Daca nu este intrerupt contactul, leziunile se extind, iar daca igiena este defectuoasa pot aparea complicatii foarte grave (plagi profunde, septicemie). Este important a se consulta medicul specialist care va poate institui un tratament local cu unguente epitelizante si antialergice si mai ales, tratarea cauzei. Cauza este tratata prin desensibilizari specificice cu durata de 6-12 luni, prin care se asigura oprirea recidivelor la un nou contact cu substanta cauzatoare.

Cum previi aparitia dermatitei de contact ?

►Evita contactul direct cu substantele declansatoare!

►Poarta imbracaminte din bumbac direct pe piele! Limpezeste abundent  hainele dupa ce ai folosit detergenti!

►Utilizeaza produse cosmetice si de igiena personala cu formule hipoalergenice (dermatocosmetice)!

►Combate stresul cotidian (poate duce la o crestere in intensitate a manifestarilor)!

►Evita utilizarea solventilor si foloseste manusi pentru a se preveni contactul cu substante iritante, precum apa, sapunul, detergentii, prafuri de curatare, vopsele, diluanti etc.;

► Foloseste creme si unguente protectoare in cazul in care substanta declansatoare nu poate fi evitata;

►Schimba locul de munca atunci cand dermatita are un caracter profesional (industria alimentara, chimica, tabacari, blanari, etc.).

 

Dermatita de contact este o boala care are la baza un mecanism imuno-alergic, uneori prezentandu-se sub forma de boala profesionala, cu efect partial sau total infirmizant, fiind necesara prezentarea la medic pentru a fi evitate complicatiile prin lipsa de tratament corespunzator.

 

Be Healthy

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: