Tigarile electronice – pro si contra

Filmul Turistul, cu Angelina Jolie si Johnny Depp in rolurile principale, mi-au amintit de  Epoca „E-” si de faptul ca s-au inventat tigarile electronice!

Ce sunt E-tigarile?

Tigarile electronice (E-cigarettes, e-cig, electronic cigarettes , vaporizer cigarettes) sunt dispozitive care  emit vapori de nicotina sau vapori fara nicotina si care substituie trabucurile, tigarile, tigaretele sau chiar pipele obisnuite.

Cand au fost inventate?

Prima tigara electronica a fost introdusa pe piata in anul 2004 in China, fiind inventata chiar de un farmacist! Se pare ca sunt o alternativa pentru fumatorii care nu doresc sa inhaleze fum (pana acum au fost identificati peste 4000 de compusi in fumul de tigara, unii fiind extrem de nocivi pentru sanatate).

Dispozitivele „e-cig”

Aceste dispozitive pot fi reumplute (cu cartuse sau rezervoare speciale) sau sunt de unica folosinta. Majoritatea dispozitivelor au mai multe elemente, dispozitivul de reincarcare cu solutia care poate avea diferite concentratii de nicotina, un element de incalzire (vaporizor), baterii reincarcabile, circuite electronice. Multe tipuri de „e-cig” au un LED care avertizeaza utilizatorul ca dispozitivul este activat.

Solutiile utilizate contin sute de arome (mentol, tobacco) pentru a fi asemanatoare tigarilor clasice; nicotina este dizolvata in propilenglicol (un solvent pe care FDA l-a inclus pe lista substantelor sigure) sau glicerol, de la 0 la 36mg/ml.

Pro E-cig

Aceste „tigari electronice” sunt o noua alternativa la fumat. Pot fi „fumate” oriunde si se pare ca devin din ce in ce mai populare in lumea fumatorilor. Unul dintre principalele beneficii este faptul ca nu produc fumul nociv. Exista studii care au incercat sa masoare eficienta acestui tip de dispozitiv in renuntarea la fumat. Se pare ca este un mijloc promitator in sustinerea fumatorilor care doresc sa renunte la fumat.

Contra E-cig

Totusi, tigarile electronice sunt destul de controversate de cand au aparut pe piata. Unele grupari anti-fumat argumenteaza interzicerea comercializarii lor prin faptul ca nu a fost suficient demonstrata eficienta acestor dispozitive in intreruperea fumatului.

FDA (US Food And Drug Administration) a inclus tigarile electronice sub aceleasi restrictii ca si pentru tigarile clasice. Cu toate ca tigarile electronice nu contin tutun, contin totusi o substanta ce creeaza dependenta: nicotina (in forma lichida)!

Un alt aspect care ii ingrijoreaza pe specialisti sunt diversele arome pe care le au tigarile electronice. La fel ca si tigarile normale, tigarile electronice ar putea fi vandute ilegal si copiilor.

 

In concluzie, cu sau fara tigari electronice, renuntarea la fumat este in primul rand o problema de vointa.

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: