Migrena

Ce rau ma doare capul astazi …cred ca din nou am o migrena. Este exact ce imi lipsea intr-o zi atat de incarcata!

Ce este migrena?

Migrena este definita ca o durere intensa de cap (cefalee), cu o durata de 4 pana la 72 de ore si care are caracter recidivant. O persoana care are migrene, nu-si poate desfasura normal activitatile cotidiene. Apare frecvent, reprezentand 10% din cazurile de cefalee.

Cauzele migrenei sunt:

-transmiterea genetica;

-dilatarea sau ingustarea vaselor cerebrale (anevrisme, respectiv stenozari vasculare), care pot cauza cefalee intensa secundara diferitelor modificari chimice de la acest nivel.

Simptomele migrenei

Simptomele migrenei pot varia de la caz la caz, deseori fiind precedate de anumite semne prevestitoare (aura). Simptomele caracteristice aurei apar de obicei cu aproximativ 30 de minute inaintea atacului migrenos propriu-zis si este caracterizat prin cefalee care creste in intensitate si tulburari vizuale (pacientul vede puncte negre sau percepe flashuri luminoase intense). Unele persoane semnaleaza o senzatie de amorteala sau de intepaturi la nivelul bratelor, mainilor sau fetei, pe parcursul acestei aure. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor nu relateaza prezenta aurei de dinaintea episodului migrenos. Simptomele cele mai frecvente ale migrenei includ:
– cefalee pulsatila pe o parte a craniului (hemicranie), cefalee moderat-severa, accentuarea cefaleei odata cu desfasurarea activitatilor fizice cotidiene, greata, varsaturi, sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie) sau la alti stimuli sonori, uneori chiar si la anumite mirosuri.

Exista mai multe tipuri de migrene, fiecare cu caracteristicile ei aparte. De exemplu, unele femei au migrene care apar inaintea menstruatiei (premenstrual). Este destul de dificil de a diferentia migrenele de alte tipuri de cefalee. Cefaleea din sinuzitele acute este asemanatoare celei din migrene. Migrenele se diferentiaza de alte tipuri de cefalee prin faptul ca acestea apar pe o parte a capului (hemicranie), localizarea dreapta respectiv stanga a acesteia, putand insa varia de la un episod la altul. Migrenele sunt deseori acompaniate de fotofobie si sensibilitate crescuta la zgomote. Migrenele pot aparea de asemenea in contextul altor afectiuni, precum astmul bronsic sau depresia. Alte afectiuni mai grave, precum tumorile sau infectiile cerebrale, pot prezenta simptome asemanatoare migrenelor. Cefaleea datorata altor cauze grave de sanatate sunt relativ rare.

Factorii de risc ai migrenei

Persoanele care prezintă următoarele caracteristici, sunt mai predispuse la a dezvolta migrene: istoric familial de migrene, sexul feminin (Nu stiati?! Femeile au un risc de apariţie al migrenelor de 3 ori mai mare decât bărbaţii), adolescenţii şi adulţii tineri, afecţiuni precum depresia, sindromul anxios depresiv, astmul bronşic sau epilepsia.

Tratamentul migrenelor

Tratament iniţialmedicamente care se pot elibera din farmacie fara prescriptie medicala (OTC-uri). Pentru diminuarea simptomelor asociate migrenelor, se pot folosi iniţial OTC-uri, precum paracetamolul, combinatiile antinevralgice (aspirina + paracetamol) sau antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS, ca de ex. ibuprofenul). Majoritatea specialiştilor recomandă folosirea AINS, iniţial, înaintea utilizării altor medicamente care pot avea mai multe efecte secundare.

Medicamentele (cu prescriptie medicala, recomandate de medic), cel mai frecvent folosite în tratamentul migrenei, sunt:

– agoniştii receptorilor de serotonina (triptanii, ex. sumatriptanul) se folosesc atunci când se încearcă diminuarea rapidă a cefaleei;

– derivaţii de ergotamină (cu o eficienta mai scazuta fata de triptani);

-antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS) https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2011/10/16/antiinflamatoarele-nesterioidiene-ains-si-riscul-cardiovascular/.

Alte medicamentele des folosite în prevenirea episoadelor migrenoase sunt:

– beta-blocantele care produc relaxarea musculaturii vasculare;

– blocanţii canalelor de calciu care scad vasoconstricţia (îngustarea vaselor de sânge);

– medicaţia antidepresivă sau antidepresivele triciclice sunt de asemenea utile în prevenirea episoadelor migrenoase;

– anticonvulsivantele, precum topiramatul a fost de curând aprobat si ca medicaţie antimigrenoasă.

Tratamentul crizei. Durerea de cap fiind acerbă, este inevitabilă tendinţa de a se utiliza medicamente analgezice în scop de alinare. Foarte important de reţinut: administrarea să se facă în stadiul incipient al declanşării crizei; mare atenţie la tratamentul copiilor şi al femeilor gravide.

Acupuntura este o metodă care implică utilizarea unor ace fine care se inseră tegumentar şi care au rolul de a concentra şi dirija fluxul de energie către organele vitale. Acest lucru poate relaxa musculatura şi reduce de asemenea cefaleea.

Biofeedbackul este o metodă de relaxare, în care pacientul învaţă să-şi controleze funcţiile organismului şi astfel şi tensiunea musculară.

Tehnicile de relaxare, reduc stresul şi tensiunea.

Regimul alimentar al unei persoane cu migrene

Se vor evita alimentele ce pot constitui un sensibilizator alergic (concentrate de zeamă de carne, ciocolată, brânzeturi fermentate, bere, vin roşu). Se recomandă consumul de vegetale, fructe, cereale, tarate, pentru asigurarea tranzitului intestinal şi evitarea constipaţiei (în special la femei, în perioadele ce preced menstrele sau pe durata acestora). Aceste măsuri privesc şi copiii, dat fiind că primele crize ale migrenei clasice apar înainte de 15 ani, alteori chiar în primii ani de viaţă (cazul migrenei infantile). Se va renunţa la alcool, tutun şi cafea, mai ales în cazul crizelor rezistente la tratamentele de orice fel.

Profilaxie

Profilaxia recurentelor se poate realiza eficient prin evitarea anumitor factori care pot declanşa atacurile, dintre care amintim: consumul de ciocolată,  vinul roşu şi cafeina (cafea, ceai), branzeturi fermentate, somn în exces sau insuficient, mese neregulate, lipsa meselor, schimbări meteorologice şi barometrice (scăderea sau creşterea presiunii atmosferice), stresul şi emoţiile intense, mirosuri puternice sau fumul de ţigară, lumina puternică, inclusiv reflexie intensă luminoasă.

Mijloacele şi metodele preventive urmăresc creşterea potenţialului de adaptare la condiţiile vieţii, reechilibrarea funcţiei glandelor endocrine (tiroida, ovare), reglarea funcţiei digestive (colecist, ficat, pancreas). Alerta se manifestă în momentele schimbării fronturilor atmosferice, la modificări bruşte de temperatură sau de presiune atmosferică. Pacientii cu dureri de cap repetate trebuie să evite oboseala fizică şi intelectuală (suferinţa este mult mai frecventă la persoane cu caracter inflexibil, cu manifestări de timiditate în copilărie, de irascibilitate şi de ambiţie la maturitate). Se recomandă, de asemenea, evitarea frigului sau a căldurii excesive, factori ce pot perturba activitatea vasomotorie.

 

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: