Peeling-ul chimic – între modă şi necesitate (II)

Bine v-am regasit!

La ultima noastră întâlnire am început să depănăm „o filă mai lungă de poveste” (https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2012/01/08/peeling-ul-chimic-intre-moda-si-necesitate-i/).  Am aflat că acest cuvânt, peeling provine din limba engleză, de la to peel, cuvânt care înseamnă a decoji, a exfolia. Deci, în sens medical, peelingul este un procedeu prin care sunt exfoliate straturi superficiale sau medii ale pielii după aplicarea de substanţe chimice.

De asemenea am aflat ca peelingul poate fi recomandat persoanelor care doresc să-şi reducă ridurile mai accentuate, să elimine petele solare, hiperpigmentările, zonele keratozice  şi chiar poate fi de mare ajutor în tratamentul acneei.

De unde ştim că avem nevoie de peeling? Cine are expertiza de a recomanda un peeling?

Cel mai indicat este un medic specialist, fie ca ne adresăm unui cabinet de dermatologie fie că ne adresăm unui cabinet de chirurgie sau medicină  estetică. Cabinetele de cosmetică şi întreţinere corporală pot face această recomandare, dar este bine să avem şi avizul unui medic specialist, atunci când luăm decizia de a face un peeling chimic. Efectuare unui procedeu de peeling chimic presupune personal medical calificat.

Care sunt substanţele cele mai utilizate pentru efectuarea peelingului chimic?

Aceste substanţe fac parte din categoria acizilor sau care au caracter acid, decapant, capabile să îndepărteze straturile superficiale şi chiar profunde ale pielii.

Cea mai folosită substanţă este acidul tricloracetic (trichloroacetic acid, TCA). Este preferată de medici deoarece reacţiile adverse care pot apărea în timpul procedurii sunt minime şi nu se absoarbe prin piele. Alte substanţe sunt alfa-hidroxiacizii (AHA) obţinuti din fructe, acidul glicolic, si mai rar, fenolul (este destul de toxic pentru întreg organismul iar pielea este afectată ireversibil), rezorcina (un difenol). In funcţie de concentraţia substanţelor peelingurile pot fi uşoare (15%), medii (20-30%) sau profunde (40-50%, sau chiar mai mult).

Metodele moderne de peeling folosesc laserul.

Există şi produse dermatocosmetice în farmacii care contin de exemplu AHA în concentraţii mult mai mici (5-6%) în special în produsele  antirid. Cremele pe bază de AHA stimulează regenerarea pielii prin „arderea” pielii de la suprafaţă. Astfel, pielea devine mai frumoasă şi mai luminoasă iar substanţele nutritive cu care o îngrijim sunt absorbite mult mai uşor. Acidul tricloracetic poate fi regăsit  în anumite produse de curăţare în profunzime.

În partea a III-a vom afla mai multe despre recomandările legate de peelingul chimic şi riscurile acestuia….

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: