Radonul şi cancerul pulmonar

Poate nu ştiaţi, dar radonul este a doua cauză, după fumat, în declanşarea cancerului căilor respiratorii. Anotimpul rece este cel mai potrivit pentru o determinare a nivelului de radon din casă, atunci când se pare că atinge cele mai înalte concentraţii. Deoarece radonul nu are miros şi culoare, nivelul său poate fi determinat doar prin testare.

Dar, ce este radonul?

Radonul este un gaz nobil care prezintă trei izotopi naturali, 219Rn (action), 220Rn (thoron) şi 222Rn (radon). Radonul şi thoronul se formează prin dezintegrarea radioactivă a radiului (226Ra, respectiv 224Ra) prezent în sol şi materialele de construcţii. În urma dezintegrării radiului, atomii de radon formaţi migrează în aerul din capilarele rocilor de unde ajung în atmosferă, fie prin difuzie, fie prin transportul datorat diferenţei de presiune. Radonul produs în rocile de suprafaţă pătrunde în apă sau se degaja în atmosferă rapid, de unde se poate acumula în interiorul clădirilor în concentraţii periculos de mari.

Cum ajunge radonul în casă?

Principala sursă de radon în clădiri este solul său, mai corect spus, materialele existente sub şi în jurul clădirii. A doua sursă de radon în interiorul clădirilor o constituie materialele de construcţie. Concentraţiile de radon maxim admise de International Commission on Radiological Protection (ICRP) sunt de 600 Bq/m3 pentru locuinţe şi 1500 Bq/m3 pentru mine (ICRP, 1994).

De ce este periculos radonul?

Studii recente arată că cel puţin 10% din totalul cazurilor de cancer pulmonar (aproximativ 0,8% din numărul total de decese) îşi au originea în expunerea la radonul rezidenţial. În România, anual un număr de 1000-2000 de decese prin cancer pulmonar pot fi atribuite radonului.

Radonul este un gaz alfa radioactiv care pătrunde în organismul uman prin inhalarea aerului atmosferic, prin depunerea pe piele a descendenţilor radioactivi ai acestuia sau ingerare (apa potabilă simplă sau minerală). Afecţiunile cele mai frecvente sunt cancer pulmonar, modificări cromozomiale (efectele produse de către dozele mici de radiaţii alfa acţionează, în principal, la nivelul moleculei ADN). S-a stabilit că frecvenţa de apariţie a afecţiunilor maligne creşte proporţional cu doza absorbită. Ultimele cercetări au descoperit o legătură între radon şi boala Alzheimer şi scleroza în plăci.

Cum măsurăm radonul?

Există mai multe teste de măsurare a concentraţiei de radon. Unul dintre dispozitivele de măsurare este detectorul de particule alfa. Disponibil în magazinele de specialitate şi supermagazine, acest detector măsoară radonul pe o perioadă de câteva luni până la un an.

Cum reducem nivelul de radon din casă?

Dacă rezultatele testelor arată că nivelurile medii de radon din locuinţa dumneavoastră sunt mai mari decât cele acceptate, sunt recomandate mici ajustări ale casei. Exemple:

– la nivelul subsolului sau pivniţei, astupaţi toate deschiderile de mari dimensiuni către sol, acoperiţi gurile pompelor de colectare şi evacuaţi-le către exterior;

– folosiţi materiale de umplutură de bună calitate care să adere de beton pentru a sigila crăpăturile şi alte deschizături din podeaua sau pereţii subsolului casei dumneavoastră;

– izolaţi podeaua  deasupra oricărui cotlon de la subsol şi lăsaţi   deschise   orificiile   de aerisire de pe toate laturile casei pentru a ventila subsolul;

– dacă nivelul de radon este foarte ridicat, trebuie să vă gândiţi să construiţi un mic ventilator care să aducă înăuntru aer proaspăt sau să instalaţi un schimbător de căldură tip aer-aer.

Şi nu uitaţi! Retestaţi-vă casa după ce aţi făcut modificările, pentru a vedea dacă nivelul de radon a scăzut.

 

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: