Botoxul – remediu util in migrena cronica

Da! Se pare ca botoxul, binecunoscuta solutie antiriduri, are si alta utilitate terapeutica – poate fi utilizat in tratamentul migrenei cronice. Statele Unite, Marea Britanie şi alte câteva ţări europene au autorizat folosirea botoxului în tratamentul contra migrenelor cronice.

Ce este de fapt botoxul?

Toxina botulinica este o neurotoxina derivata din bacteria Clostridium botulinum. Este utilizat in tratamentul diverselor spasme musculare si exista sub diferite formulari farmaceutice sau cosmetice. Acestea includ botoxul (o forma a toxinei botulinice A) care este utilizata in special pentru netezirea ridurilor faciale. In prezent Botoxul se foloseste pentru ameliorarea ridurilor de pe frunte, „labei de gasca” si a ridurilor de expresie. Botoxul actioneaza prin blocarea impulsurilor de la nervi catre muschi. Muschiul injectat nu se mai poate contracta, determinand relaxarea ridurilor.

Cu toate acestea, Botoxul nu este un panaceu universal: efectele Botoxului dureaza de la patru la sase luni! Pe masura ce contractia musculara reapare treptat, ridurile si liniile fine reapar … dar, intrucat muschii sunt antrenati sa se relaxeze, liniile si ridurile apar mai putin severe.

Vindeca migrena cronica?

Ultimele studii au aratat ca botoxul ajuta la disparitia simptomelor migrenei cronice dupa o serie de injectii in muschii capului si gatului. Mecanismul de actiune in cazul migrenei cronice (https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2012/01/21/migrena/ ) nu este pe deplin elucidat dar se pare ca este diferit de binecunoscutul efectul de paralizie musculara. De aceea, acest tratament este deocamdata considerat de unii specialisti limitat si putin convingator; pe de alta parte este considerat o abordare unica a tratamentului migrenei cronice (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency din Marea Britanie).

Be Healthy

Sursa: Drug and Therapeutics Bulletin (BMJ)

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: