Leganto (Rotigotină)

Ce este Leganto?

Leganto este o gamă de plasturi transdermici (plasturi care eliberează un medicament prin piele). Fiecare plasture eliberează 1, 2, 3, 4, 6 sau 8 mg din substanţa activă rotigotină (C19H25NOS), pe parcursul a 24 de ore.

Pentru ce se utilizează Leganto?

Leganto se utilizează pentru tratarea simptomelor următoarelor boli la adulţi:

– boala Parkinson. Leganto se utilizează în monoterapie în stadiul incipient al bolii sau în asociere cu levodopa (un alt medicament utilizat în boala Parkinson), în toate stadiile bolii, inclusiv cele avansate, în care levodopa începe să îşi piardă din eficacitate;

– sindromul picioarelor neliniştite moderat până la sever, o afecţiune în care pacientul simte, de obicei noaptea, o nevoie imperioasă şi necontrolată de a-şi mişca membrele pentru a înlătura senzaţiile de disconfort, dureroase sau ciudate din organism. Leganto se foloseşte atunci când nu se poate identifica o cauză specifică pentru afecţiunea respectivă.

Medicamentul se poate obţine din farmacie numai pe bază de reţetă.

 

Cum se utilizează Leganto?

Leganto se aplică o dată pe zi, aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi. Plasturele se aplică pe o porţiune de piele uscată, curată şi sănătoasă a abdomenului (burţii), coapselor, şoldurilor, părţii laterale, umerilor sau braţului. Plasturele rămâne pe piele timp de 24 de ore, apoi este înlocuit cu unul nou, aplicat într-o zonă diferită. Nu trebuie utilizat din nou acelaşi loc mai devreme de două săptămâni.

 

Cum acţionează Leganto?

Substanţa activă din Leganto, rotigotina, este un agonist de dopamină, adică imită acţiunea dopaminei. Dopamina este o substanţă mesager în acele părţi ale creierului care controlează mişcările şi coordonarea.

La pacienţii cu boala Parkinson, celulele care produc dopamină încep să moară şi cantitatea de dopamină din creier scade. În acest fel, pacienţii îşi pierd capacitatea de a-şi controla adecvat mişcările. Leganto asigură o livrare constantă de rotigotină prin piele, în fluxul sanguin. Apoi, rotigotina stimulează creierul în acelaşi fel în care ar face-o şi dopamina, astfel încât pacienţii să îşi poată controla mişcările şi să prezinte mai puţine semne şi simptome ale bolii Parkinson, precum rigiditate şi lentoare în mişcări.

Modul de acţiune al rotigotinei în sindromul picioarelor neliniştite nu este pe deplin cunoscut. Se crede că sindromul este cauzat de probleme legate de acţiunea dopaminei în creier, care ar putea fi îmbunătăţită cu rotigotină.

 

Leganto are efecte secundare?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Leganto:

– la pacienţii cu boala Parkinson (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt: somnolenţă (toropeală), ameţeală, dureri de cap, greaţă (stare de rău), vărsături şi reacţii la locul de aplicare, precum înroşire, mâncărime şi iritarea pielii.

– la pacienţii cu sindromul picioarelor neliniştite, cele mai frecvente efecte secundare (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt greaţă, reacţii la locul de aplicare, stări de astenie (stări precum oboseală, slăbiciune şi indispoziţie) şi dureri de cap.

Atenţionări

Este important să se utilizeze plasturele conform instrucţiunilor, pentru a limita reacţiile pe piele.

Somnolenţa poate afecta capacitatea pacientului de a conduce vehicule.

Leganto nu se administrează persoanelor care pot fi hipersensibile (alergice) la rotigotină sau la oricare dintre celelalte ingrediente.

Stratul de suport al Leganto conţine aluminiu. Pentru a evita arsurile pe piele, Leganto trebuie înlăturat în cazul în care pacientului urmează să i se facă investigaţii prin imagistică de rezonanţă magnetică (IRM) sau cardioversie (o procedură care restabileşte ritmul normal al inimii).

Be Healthy

Surse:

http://www.ema.europa.eu

http://www.drugbank.ca/drugs/DB05271

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3072524/

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: