TWYNSTA (Telmisartan / Amlodipină)

Medicamentul TWYNSTA comprimate conţine două substanţe active, denumite telmisartan şi amlodipină.

Ambele substanţe vă ajută să vă controlaţi tensiunea arterială mare:

Telmisartanul aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai

receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă prezentă în organism, care determină îngustarea vaselor sanguine, ceea ce va face să crească tensiunea arterială. Telmisartanul determină blocarea acestui efect al angiotensinei II.

Amlodipina aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de „blocante ale canalelor de calciu”. Amlodipina împiedică pătrunderea calciului în pereţii vaselor de sânge, ceea ce ar putea produce contracţia/rigidizarea vaselor de sânge. Aceasta înseamnă că ambele substanţe active acţionează împreună pentru a ajuta la stoparea procesului de contracţie/rigidizare a vaselor de sânge. Drept urmare, se produce relaxarea vaselor de sânge şi se micşorează tensiunea arterială.

TWYNSTA este utilizat pentru tratamentul
tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială)

– la pacienţi adulţi a căror tensiune arterială este insuficient controlată cu amlodipină;

– la pacienţi adulţi care sunt trataţi cu telmisartan şi amlodipină sub formă de comprimate separate şi care doresc, pentru uşurinţă, să utilizeze un singur comprimat care conţine aceleaşi doze.

Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge din câteva organe, ceea ce poate determina la pacienţi un risc de evenimente grave cum sunt infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. În mod obişnuit, înainte de apariţia afecţiunilor, nu apar simptome ale tensiunii arteriale mari. De aceea, este necesară măsurarea cu regularitate a tensiunii arteriale pentru a verifica dacă aceasta este sau nu în limite normale.

Contraindicaţii TWYNSTA

• alergie la telmisartan sau la amlodipină sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatelor de TWYNSTA;

• alergie la orice alte medicamente derivate de dihidropiridină (unul dintre medicamentele care blochează canalele de calciu);

• sarcină (mai mare de 3 luni);

• dacă aveţi o boală severă a ficatului sau obstrucţie biliară (probleme la eliminarea bilei din ficat

şi vezica biliară);

• dacă aveţi tensiune arterială foarte mică (incluzând şoc);

• dacă aveţi un randament scăzut al inimii, datorat unei boli grave a inimii.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi TWYNSTA!

Nu se recomandă utilizarea de TWYNSTAla copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

 

Utilizarea altor medicamente

Este bine să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Medicul dumneavoastră poate decide să modifice doza acestor medicamente sau să ia alte măsuri de precauţie.

Uneori, este posibil să încetaţi să mai luaţi unul dintre medicamente. Aceasta se aplică în special medicamentelor prezentate mai jos, atunci când sunt luate în acelaşi timp cu TWYNSTA:

• medicamente care conţin litiu, pentru tratamentul unor forme de depresie.

• medicamente care pot creşte concentraţiile de potasiu din sânge, cum sunt substituenţii de sare care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiu (anumite comprimate diuretice ” care elimină apa”)

AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau

ibuprofen), heparină, imunosupresoare (de exemplu ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul

trimetoprim.

rifampicină, sunătoare

• medicamente indicate pentru tratamentul HIV/SIDA (de exemplu ritonavir) sau pentru

tratamentul infecţiilor fungice (de exemplu ketoconazol).

eritromicină (antibiotic)

diltiazem (medicament pentru inimă)

Similar altor medicamente antihipertensive, efectul TWYNSTA poate fi redus când luaţi AINS (https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2011/10/16/antiinflamatoarele-nesterioidiene-ains-si-riscul-cardiovascular/) sau corticosteroizi.

TWYNSTA poate creşte efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente folosite în tratamentul tensiunii arteriale mari sau al medicamentelor care pot să scadă tensiunea arterială (de exemplu baclofen, amifostină, neuroleptice sau antidepresive). Mai mult, scăderea tensiunii arteriale poate fi agravată de alcool. Puteţi observa acest lucru ca şi o ameţeală atunci când staţi în picioare.

 

Utilizarea TWYNSTA împreună cu alimente şi băuturi

Puteţi să luaţi TWYNSTA cu apă sau alte băuturi non-alcoolice, cu sau fără alimente.

 

Alăptarea. TWYNSTA nu este recomandat femeilor care alăptează, iar medicul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă vreţi să alăptaţi, mai ales în cazul în care copilul dumneavoastră e nou-născut sau a fost născut prematur.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unele persoane pot manifesta reacţii adverse cum sunt leşin, somnolenţă, ameţeală sau senzaţie de rotire (vertij) în cursul tratamentului hipertensiunii arteriale. Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje dacă manifestaţi astfel de reacţii adverse.

 

Modul de administrare

TWYNSTA se administrează conform prescripţiei medicale. Doza uzuală de TWYNSTA este de un comprimat o dată pe zi. Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. Scoateţi comprimatul de TWYNSTA din blister numai înainte de a-l înghiţi. Puteţi lua TWYNSTA cu sau fără alimente. Comprimatele se vor administra cu un pahar (aproximativ 200-250 ml) de apă.

 

Reacţii adverse posibile

Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100) sunt:

– Ameţeli, umflare a gleznelor (edeme)

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) sunt:

– Somnolenţă, migrenă, durere de cap, înţepături sau amorţeli la nivelul mâinilor sau picioarelor, senzaţie de învârtire (vertij), bătăi rare ale inimii, palpitaţii (vă percepeţi bătăile inimii), tensiune arterială mică (hipotensiune arterială), ameţeli la ridicarea în picioare (hipotensiune arterială ortostatică), îmbujorare, tuse, durere de stomac (durere abdominală), diaree, senzaţie de rău (greaţă), mâncărimi, dureri articulare, crampe musculare, dureri musculare, incapacitatea de a obţine o erecţie, slăbiciune, dureri de piept, oboseală, inflamaţii (edem) concentraţie crescută în sânge a enzimelor hepatice.

Reacţiile adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000) sunt:

– Infecţii ale vezicii urinare, senzaţie de tristeţe (depresie), senzaţie de anxietate, insomnie, leşin, afectare a nervilor de la nivelul mâinilor sau picioarelor, scăderea sensibilităţii la atingere, modificări ale gustului, tremurături, vărsături, umflarea gingiilor, disconfort abdominal, uscăciune a gurii, eczemă (o afecţiune a pielii), înroşire a pielii, erupţie trecătoare pe piele, dureri de spate, durere de picioare, dorinţă de a urina în timpul nopţii, stare generală de rău, concentraţii crescute ale acidului uric în sânge.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă este indicat să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Be Healthy

Surse:

http://www.ema.europa.eu

http://www.drugbank.ca/drugs/DB00381

http://www.drugbank.ca/drugs/DB00966

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: