Azitromicina (declaraţie FDA)

Declaraţie a FDA privind azitromicina  şi riscul de deces cardiovascular

 

FDA (US Food and Drug Administration)  a luat act de studiul publicat in New England Journal of Medicine, în data de 17 mai 2012, care a comparat riscul de deces cardiovascular la pacienţii trataţi cu azitromicina (Zithromax, Pfizer), amoxicilină, ciprofloxacină (Cipro), levofloxacină (Levaquin) şi un lot de pacienţi fără tratament cu antibiotic. Studiul a raportat o creştere mică a numărului de decese cardiovasculare şi a riscului de deces din orice cauză, la persoanele tratate timp de 5 zile cu azitromicina (Zithromax), comparativ cu persoanele tratate cu amoxicilină, ciprofloxacină sau lotul martor. Riscul de deces cardiovascular asociat cu tratamentul cu levofloxacină a fost similar cu cel din tratamentul cu azitromicină. FDA revizuieşte rezultatele acestui studiu si va comunica orice informaţii noi care vor rezulta ulterior.

Ce este azitromicina?

Azitromicina este un azalid, derivat din  clasa macrolidelor.

Mecanismul de acţiune al azitromicinei este inhibiţia sintezei proteinelor la nivel bacterian, prin legarea de subunitatea 50S a ribozomilor şi prevenirea translocării peptidelor. Uzual, azitromicina este bacteriostatică. Totuşi, la concentraţii plasmatice mari, azitromicina poate fi bactericidă pentru microorganismele sensibile. Azitromicina este activă împotriva multor bacterii Gram-pozitiv  şi Gram-negativ, aerobe  şi anaerobe, precum  şi împotriva bacteriilor patogene de tipul Mycobacterium avium complex, Mycoplasma spp., Borrelia burgdorferi, Chlamydia spp.,  Campylobacter spp. În plus, azitromicina prezintă activitate împotriva microorganismelor protozoare ca Toxoplasma gondii.

Cod ATC: J01F A10

Grupa farmacoterapeutică: macrolide, lincosamide şi streptogramine; macrolide.

Indicaţii terapeutice

Infecţii determinate de microorganisme sensibile la azitromicină:

– infecţii ale tractului respirator superior: sinuzite, faringite, amigdalite, otite medii acute;

– infecţii ale căilor respiratorii inferioare: bronşite acute şi pneumonii uşoare sau moderat –

severe, dobândite în afara spitalului;

–  infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi;

–  infecţii genitale necomplicate determinate de Chlamydia trachomatis.

Totuşi, pentru tratamentul faringitelor cu  Streptococcus pyogenes şi profilaxia reumatismului articular acut, penicilina este medicamentul standard, de primă intenţie.

Trebuie avute în vedere informaţiile locale oficiale, de exemplu recomandările naţionale privind prescrierea şi utilizarea corectă a medicamentelor antimicrobiene.

Produse farmaceutice care conţin azitromicină  existente la noi în ţară: Azatril, Azibiot, Azitromicină Sandoz, Azitromicină Terapia, Azytrox, Azyter, Sumamed, Zitrocin, ZMax.

Be Healthy

Surse:

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm304372.htm

http://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_4340_10.05.04.pdf?s_den_com=azitromicina&s_dci=&s_firm_tar_d=&s_forma_farm=&s_cod_atc=&s_cim=&anmPageSize=&ID=3247

http://www.google.ro/imgres?um=1&hl=ro&sa=N&biw=1066&bih=559&tbm=isch&tbnid=G5kHB8J55EM7pM:&imgrefurl=http://www.netdrugs.info/dci/azitr.shtml&docid=prN6KfEByEjk0M&imgurl=http://www.netdrugs.info/images/moleculas/AZITROMICINA.gif&w=318&h=261&ei=IES9T6bYHMz24QT6ntUU&zoom=1&iact=hc&vpx=554&vpy=243&dur=3363&hovh=203&hovw=248&tx=124&ty=105&sig=108791149002400391822&page=1&tbnh=105&tbnw=128&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:15,s:0,i:101

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: