Lecitina, procesul de învăţare şi memorarea

Când este necesar un aport de lecitină?

Completarea dietei cu lecitină este recomandată, în special, în cazul scăderii puterii de concentrare sau în condiţii de stres prelungit, precum şi în perioadele de activate intelectuală intensă şi de studiu. Există produse farmaceutice care asigură o doză concentrată de lecitină, care îndeplineşte un rol important în desfăşurarea proceselor de învăţare şi memorare.

Cum acţionează lecitina?

În compoziţtia lecitinei din soia intră substanţe active importante pentru activitatea sistemului nevos: colina, inozitolul şi acizii graşi nesaturaţi (AGN). Aceste componente sunt elemente constitutive ale celulelor nervoase, ele făcând posibilă sinteza neurotransmiţătorilor (substanţe responsabile de transmiterea impulsurilor nervoase).

Procesele de învăţare sunt legate nu atât de creşterea cantităţii de celule nervoase, cât de crearea de noi conexiuni nervoase între celulele existente şi facilitarea comunicaţiior între aceste celule. Ambele procese impun asigurarea unor cantităţi corespunzătoare de substanţe pentru hrănirea creierului.


Colina
serveşte în organism la sinteza acetilcholinei – transmiţător de impulsuri nervoase – impulsuri care sunt responsabile de desfăşurarea corectă a proceselor de învăţre, de puterea de concentrare şi de capacitatea de regenerare a sistemului nervos. Carenţa acesteia poate influenţa în mod negativ capacitatea de lucru a creierului.


Inozitolul
influenţează metabolismul serotonimei – mediator nervos – care, la rândul său, influenţează, printre altele, păstrarea bunei dispoziţii.

Acizii graşi, nesaturaţi (AGN)

– stunt stocaţi activ în scoarţa cerebrală şi în retină, aceştia constituind 60% din lipidele ţesutului nervos. îndeplinesc rolul de substanţă de refacere a membranelor celulelor nervoase (fosfolipidelor cu membrană) care sunt responsabile de comunicarea celulele nervoase. Lipsa acestora, adesea legată de un regim incorect sau de vârstă, poate conduce la o funcţionare defectuoasă a întregului sistem nervos.

Atenţionări

Doza zilnică recomandată nu trebuie depăşită. Suplimentele alimentare nu pot fi utilizate pentru înlocuirea unui regim alimentar variat. Se recomandă utilizarea unui regim alimentar variat şi echilibrat şi a unui mod de viaţă sănătos.

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: