Nimesulida şi ficatul cel nefericit

A devenit o modă.

Pentru orice durere, se solicita farmacistului Aulin – unul din cele mai cunoscute medicamente care contin nimesulida – (oare denumirea vine de la faptul ca AU! va fi mai LIN?), chiar dacă cel puţin în teorie, acesta ar trebui să elibereze Aulin doar pe baza unei prescripţii medicale…

Efectul analgezic şi antiinflamator este excelent, dar ştim şi ce riscuri ne asumăm? Cel mai important este riscul hepatic, care creşte odată cu durata tratamentului …Dar de fapt, ce este Aulin?

 

Substanţa activă: nimesulida.

Grupa farmacoterapeutică: alte antiinflamatoare/antireumatice nesteroidiene (cunoscute ca AINS). Nimesulida este un medicament antiinflamator nesteroidian (https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2011/10/16/antiinflamatoarele-nesterioidiene-ains-si-riscul-cardiovascular/) cu proprietăţi analgezice şi antipiretice, care acţionează ca un inhibitor de ciclooxigenază, enzimă implicată în sinteza prostaglandinelor. Este metabolizat aproape în totalitate în ficat, de către enzima CYP 1A2 la 4-hidroxi-nimesulidă, metabolitul activ. Timpul de înjumătăţire plasmatică al metabolitului activ este cuprins între 1 şi 6 ore. Eliminarea se face sub formă metabolizată, în cea mai mare parte pe cale renală (70%) şi în proporţie mai mică prin materiile fecale.

Indicaţiile terapeutice

  • Tratamentul durerii acute
  • Tratamentul simptomatic al formelor dureroase de osteoartrită.
  • Tratamentul dismenoreei primare.

 

Nimesulidul (indiferent de produsul farmaceutic) trebuie să fie utilizat pentru cea mai scurtă durată de timp.

Doza recomandată este de 100 mg nimesulidă de două ori pe zi, după masă, pentru adulti.

 

Este un produs contraindicat la copii sub 15 ani, pacientilor cu insuficienta hepatica, in trimestrul III de sarcina si alaptare.

 

Trebuie evitate administrarea concomitentă de medicamente hepatotoxice si abuzul de alcool etilic în perioada tratamentului cu acest medicament, deoarece poate creşte riscul reacţiilor adverse hepatice.

Nu utilizati alte analgezice concomitent!

!!!Utilizarea poate reduce fertilitatea la femei şi nu se recomandă femeilor în perioada de concepţie.

La diabetici trebuie avut in vedere continutul de zahar din produsul conditionat sub forma de granule pentru suspensie orala (aproximativ 1,8 g/plic).

 

Important!

  • Urmati intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra despre cum trebuie utilizat nimesulidul si pentru ce perioada de timp. Cititi cu atentie prospectul medicamentului.
  • Comprimatele se inghit intregi, cu un pahar de apa, dupa mese.
  • Administrarea granulelor pentru suspensie orala: se goleste continutul unui plic in 80 ml apa (aproximativ 1/3 pahar) si se bea imediat.
  • Daca luati in mod accidental prea multe comprimate sau plicuri cu granule pentru suspensie orala Aulin, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau prezentati-va la cea mai apropiata unitate medicala.
  • Daca ati uitat sa luati o doza, renuntati complet la ea si luati doza urmatoare, la ora obisnuita, stabilita pentru aceasta din urma.

Nimesulida se administreaza doar la recomandarea medicului. Automedicatia nejustificata poate deveni periculoasa pentru sanatate.

Produse care contin nimesulida de la noi din tara: APONIL, AULIN, COXTRAL, LEMESIL, NIMESIL, NIMESULID, NICE

Be Healthy

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: