HFCS – Inlocuitorul de zahar

Ce stim despre pericolul pe care il reprezinta fructoza din Siropul de porumb (HFCS – High Fructose Corn Syrop)? Aparent un amestec de glucide inofensiv, cu proportie mai mare de fructoza, HFCS, este din ce in ce mai controversat prin aparitia unor studii de specialitate care incearca sa dovedeasca legatura dintre acesta si obezitate (cu modificarea apetitului), hipertensiune arteriala, cancer ….Deasemenea poate fi o sursa de mercur (un binecunoscut toxic) in organism, care provine din procesul de prelucrare si purificare.

Fructoza este un carbohidrat simplu, mai dulce decat zaharul (are puterea de indulcire 1,7, fata de 1, a zaharului), prezenta in stare naturala in diferite produse (indeosebi in anumite fructe, cum ar fi merele si perele). Se poate obtine si industrial, sursa cea mai ieftina fiind reprezentata de cereale.

Sinonime

Siropul de porumb sau High fructose corn syrup (HFCS) mai este denumit si sirop de glucoza si fructoza (UK), glucoza/fructoza (Canada), sau sirop de porumb cu concentratie mare de fructoza in alte tari.

Utilizare?

Indulcitor (inlocuitor al zaharului, mult mai ieftin) din industria alimentara.

Unde?

Alimente procesate (paine, cereale, batoane de tip mic dejun, iaurturi, supe, ketchup si maioneza, condimente etc.), bauturi racoritoare, sucuri de fructe.  Peste 55% din alimentele indulcite contin HFCS.

De ce?

Deoarece producatorul este avantajat: el iese in castig,  siropul de porumb este cu mult mai ieftin decat zaharul si are o putere de indulcire mai mare.

Tipuri de HFCS:

– HFCS 55 (utilizat in bauturile racoritoare), aproximativ 55% fructoza si 42% glucoza;

– HFCS 42 (utilizat in alimente prelucrate prin coacere), aproximativ 42% fructoza si 53% glucoza

– HFCS 90, aproximativ 90% fructoza si 10% glucoza, este utilizat doar in mici cantitati in anumite specialitati, dar in principal este utilizat pentru a fi amestecat cu HFCS 42 pentru a obtine  HFCS 55.

HFCS este un indulcitor aprobat de U.S. Food and Drug Administration inca din anul 1976, nefiind considerat periculos pentru oameni.

Controversa de mare actualitate

Tot mai multe studii  indica o legatura între îndulcitorul siropul de porumb, obezitate şi diabet.  Noile descoperiri publicate de cercetatorii de la Universitatea Californiei, Los Angeles in revista “Cercetari privind cancerul”, ar putea duce la interzicerea HFCS. Cele mai utilizate tipuri sunt HFCS cu fructoză în proportie de 55% şi 42% din glucoză. Fructoza are tendinta de a se transforma in grasimi, fie din categoria celor “de rezerva”, incurajand cresterile in greutate, fie din categoria celor circulante, care se depun usor in peretii vaselor si contribuie la declansarea aterosclerozei.

Mai mult, un studiu recent al Universitatii Princeton pare a confirma ca fructoza actioneaza si la nivelul sistemului nervos central, stimuland pofta de mancare si reprezentand, si pe aceasta cale, un real factor de risc pentru obezitate. S-a demonstrat ca nu toti indulcitorii sunt egali in ceea ce priveste ingrasarea: cobaii care au avut acces la fructoza din sirop de porumb s-au ingrasat cu mult mai mult decat cei care au avut acces la zahar de masa, chiar daca au consumat acelasi numar de calorii. In plus, cobaii hraniti cu fructoza din sirop de porumb au avut o crestere anormala a grasimii corporale, in abdomen in special, si o crestere in circulatia grasimilor din sange numite trigliceride, se arata in pagina de Internet a Universitatii Princeton. Cercetatorii spun ca acest studiu identifica un factor important care contribuie la epidemia de obezitate din Statele Unite.

O dieta bogata in fructoza creste si riscul de aparitie a tensiunii arteriale crescute (hipertensiunea). O lucrare stiintifica sugereaza faptul ca o dieta fara produse alimentare procesate poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale (American Society of Nephrology).

HFCS este o sursa de mercur in organism, care provine din procesul de prelucrare si purificare (http://toxipedia.org/display/toxipedia/Consumption+of+Food+Color+Additives+and+High+Fructose+Corn+Syrup+Leads+to+Zinc+Deficiency+or+Loss+in+Some+Children)

Alt studiu important sustine ca celulele tumorale pancreatice, care metabolizează în mod diferit fructoza si glucoza, se pare ca metabolizează mai uşor fructoza pentru a creşte ritmul de proliferare: „Celulele canceroase se alimentează cu fructoză.” (http://www.dailyfinance.com/story/cancer-slurping-fructose-could-sour-the-soda-business/19581530/?icid=main|main|dl1|link6|http%3A%2F%2Fwww.dailyfinance.com%2Fstory%2Fcancer-slurping-fructose-could-sour-the-soda-business%2F19581530%2F)

Asociaţia procesatorilor de porumb nu considera aceste studii a fi relevante. Desi concluziile acestui recent studiu condamna fructoza, alţi oameni de ştiinţă avertizeaza ca sunt necesare si alte cercetari, pentru a fi demonstrat cu certitudine ca fructoza ajută la proliferarea cancerului. Procesatorii de porumb si producatorii de alimente procesate si bauturi racoritoare se tem de faptul ca in viitorul apropiat fructoza va reprezenta o provocare, similara cu situatia din industria tutunului. Porumbul fiind atat de ieftin, producatorii sunt stimulati sa-l foloseasca in orice aliment, in locul altor ingrediente mai scumpe. Acum este, prezent aproape în fiecare aliment procesat, dar şi intr-o mulţime de produse nealimentare, inclusiv in etanolul (alcoolul) pentru combustibil.
Va fi eliminat HFCS-ul?

Companii precum Hunt (CAG), Gatorade (PEP) şi Starbucks (SBUX) se pare ca sunt in plin proces de a schimba formula unora dintre produsele lor pentru a elimina HFCS-ul, preferand zaharul in locul acestuia. Nu e sigur ca vor fi urmate de alte companii mai mari sau mai mici. Pana la eliminarea acestuia din produsele alimentare va fi cale lunga…..(atat in domeniul legislativ cat si in procesul de constientizare si educare a populatiei in acest sens).

 

O alternativa sanatoasa?

Fructele si mierea naturala (http://www.icdapicultura.ro/apiterapie/produse_apicole/1.mierea_de_albine.html) reprezinta o alternativa sanatoasa!

A manca ceva dulce si bun este chiar o placere pentru foarte multi dintre noi. Cel mai important pentru sanatate este ca acesta sa fie obtinut mai ales din produse naturale (chiar daca si acestea contin cantitati mici de fructoza), in cantitati rezonabile.

Be Healthy

Info suplimentar

  • Sugar Content of Popular Sweetened Beverages Based on Objective Laboratory Analysis: Focus on Fructose Content, OBESITY   Volume: 19   Issue: 4   Pages: 868-874   Published: APR 2011
  • Fructose, Obesity, and Related Epidemiology, CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION   Volume: 50   Pages: 26-28   Supplement: Suppl. 1   Published: 2010
  • High-Fructose Corn Syrup: Controversies and Common Sense (http://ajl.sagepub.com/content/4/6/515.abstract)
  • Straight talk about high-fructose corn syrup: what it is and what it ain’t, AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION, Vol. 88, No. 6, 1716S-1721S, December 2008
  • High-fructose corn syrup: everything you wanted to know, but were afraid to ask, AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION, doi:10.3945/ajcn.2008.25825A, Vol. 88, No. 6, 1715S, December 2008

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

2 Răspunsuri to “HFCS – Inlocuitorul de zahar”

  1. Cecilia tonescu Says:

    Va multumesc ptr aceste informații vitale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: