Au! … Aftele din nou

Aftele! Când apar …sunt un coşmar. De ce apar? Ce putem face pentru a preveni apariţia lor? 

Apariţia aftelor bucale sau stomatita aftoasă recurentă (SAR) reprezintă o manifestare inflamatorie, autoimună sau o boală a ţesutului conjunctiv, dar în cele mai multe cazuri este idiopatică (adică o boală independentă de alte afecţiuni ale organismului, care are propriile ei cauze). Aftele bucale –  este cea mai comună boală mucoasă orală, cu o incidenţă ce variază de la 2% la 66%. Apar frecvent primăvara şi toamna, mai rar la copii. Cei mai mulţi pacienţi nu prezintă nici o altă manifestare medicală majoră, în afară de simptomatologia proprie.

Nu se cunosc cu certitudine cauzele apariţiei aftelor. Sunt asociaţi mai mulţi factori favorizanţi cum ar fi: traumatismele locale, factorii microbieni, terenul genetic, deficienţa de vitamine, alergia la alimente, utilizarea tutunului (fumatul), bolile gastrointestinale şi stressul psihologic.

Aftele bucale sunt caracterizate prin recurenţa (revenirea/recidiva) uneia sau mai multor ulceraţii dureroase, la intervale de zile sau luni. Ulceraţiile sunt frecvent localizate pe mucoasa bucală cât şi la nivelul limbii.

Leziunile aftoase sunt de trei tipuri: minore, majore şi leziuni herpetiforme.

Majoritatea leziunilor sunt forme minore şi sunt caracterizate prin ulcere bine definite, mici (< 1 cm), (de obicei sub 5 leziuni pe un puseu), cu o profunzime superficială, care se rezolvă în 1-2 săptămâni fără formarea de cicatrice.

Formele majore sunt caracterizate prin ulcere mai mari, mai profunde şi mai neregulate, care persistă 6 săptămâni sau mai mult până la vindecare, care se face de obicei cu cicatrice.

Leziunile herpetiforme sunt mici (1-2 mm), numeroase şi superficiale şi se vindecă în 7 – 10 zile fără cicatrici.

Terapie/Tratament

Scopul terapiei este diminuarea durerii, promovarea vindecării şi prevenirea sau reducerea numărului de recidive. Administrarea unei terapii locale poate realiza o imediată alinare a durerii.

Tratamentul stomatitelor aftoase se bazează pe soluţii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, întreţinerea igienei gurii şi evitarea substanţelor iritante.

Leziunile minore se pot trata cu badijonări cu preparate care pot conţine următoarele substanţe: violet de genţiana, benzocaina, xilina; gargară cu soluţii antiseptice (clorhexidină), infuzie de muşetel, gălbenele, salvie, bicarbonat de sodiu în apă călduţă sau soluţii ce conţin glicerină boraxată. Aceste proceduri se repeta de 3 – 4 ori pe zi.

Pentru aftele bucale extinse se recomandă vizita la medicul de familie/medic stomatolog, fiind necesar un tratament cu corticosteroizii topici. In cazurile mai grave sunt indicaţi corticosteroizii sistemici, corticosteroizii intralezionali şi imunomodulatori sistemici.

Luaţi imediat legătura cu medicului dvs. de familie dacă:

– prezentaţi febră ridicată;

– prezentaţi leziuni neobişnuit de mari în cavitatea bucală şi / sau se înmulţesc;

– durerea este puternică şi nu cedează la calmante;

– întâmpinaţi dificultăţi de înghiţire.

O parte importantă a tratamentului aftelor bucale este dieta alimentară. În cazul apariţiei aftelor se evită alimentele crocante sau dure care pot agrava leziunile existente, alimentele acide (murături), lactatele, citricele, sarea şi condimentele picante.

Be Healthy

Info:

Revista Română de Pediatrie, Vol. LVI, Nr. 1, 2007

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: