Lorcaserin (Belviq)

          FDA a aprobat un nou medicament controversat, lorcaserin, pentru tratamentul obezitatii (denumirea comercială fiind Belviq, produs de Arena Pharmaceuticals, San Diego, CA). Aprobarea a urmat votului unanim dat de  Comitetul Consultativ al Medicamentelor Endocrinologice si Metabolice in favoarea lorcaserinului, ca adjuvant al dietei si exercitiului fizic, la pacientii cu indicele masei corporale >30 si chiar >27 la pacientii cu co-morbiditati legate de greutate. Lorcaserinul are un efect moderat si conduce la o scădere în  greutate doar cu 3-4%.

(Ce este Indicele Masei Corporale (IMC) sau Body Mass Index (BMI)? IMC (BMI) = masa corporală/(înălţime)2 (kg/m2)Valorile acceptate sunt: subponderal < 18.5, normal 18.5 – 24.9, supraponderal 25 – 29.9, obezitate 30 – 39.9, obezitate extremă > 40)

(https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2011/10/23/obezitatea-si-curele-de-slabire-i/)

Pana aici, doar o stire.

Ce este interesant totusi, este faptul ca FDA a respins lorcaserin in octombrie 2010 datorita ingrijorarilor legate de semnele de cancer detectate in studiile preclinice pe animale si de aceea a mai solicitat noi informatii.

Astfel, in luna mai a acestuia an, Comitetul Consultativ FDA s-a prezentat cu noi informatii iar situatia lorcaserinului a aparut satisfacatoare, deoarece nu a crescut riscul de cancer la pacientii tratati cu lorcaserin. FDA-ul in propriul raport, de asemenea a fost de acord cu faptul ca riscul tumorilor la pacientii sub tratament a fost „neglijabil”. Totusi, mai exista o ingrijorare in ceea ce priveste un posibil risc de valvulopatie si reactii adverse cardiovasculare asociate lorcaserinului.

Public Citizen, o grupare non-profit de susţinere a consumatorilor, a cerut FDA sa nu aprobe lorcaserin in baza ingrijorărilor legate valvulopatie, mai ales datorită faptului că la sfarsitul anilor ’90, a fost retrasa de pe piata o combinatie a fenfluraminei cu fentermina, cunoscuta ca „fen-fen”, datorita riscului de distrugere a valvelor cordului, risc atribuit fenfluraminei.

Tot in luna februarie a acestui an, Comitetul Consultativ FDA de asemenea a votat in favoarea aprobarii medicamentului antiobezitate Qnexa (Vivus, Mountain View, CA), o combinatie a fenterminei si a topiramatului cu eliberare prelungita, dar FDA inca nu a aprobat acest medicament. In aceasta luna (iulie) este asteptata o decizie si pentru acest medicament.

Lorcaserin (Belviq) este un alt medicament lansat pe piata care va trebui sa treaca proba timpului pentru a-si demonstra eficacitatea sau dimpotriva, nocivitatea.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=6d1y25lsa4I&feature=player_embedded#!

Apoi e important a fi acceptat faptul că obezitatea este o problema de sanatate, cu multe riscuri asociate si cu implicatii majore în viata sociala, care clar, nu trebuie neglijata. Dar oare, … merita riscul administrarii unor astfel de medicamente?

Be Healthy

Info:

Food and Drug Administration. FDA approves Belviq to treat some overweight or obese adults [press release]. June 27, 2012.

Medscape Pharmacists News

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: