Povestea muraturilor toxice

„Bolile de care sufera omul, urmare a civilizatiei, iau nastere mai ales prin intermediul alimentatiei şi pot fi vindecate tot numai pe calea unei alimentatii corecte”. (Dr. H. P Rusch)

A venit, a venit toamna …. A venit si perioada pregatirii muraturilor. Castraveciori, gogosari, conopida murata, muraturi asortate …ihmmm… Tu ce conservant folosesti?

Dar ce este un conservant?

Un conservant este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produselor de microorganisme.

Benzoatul de sodiu este unul dintre cei mai utilizati conservanti.

Ce este benzoatul de sodiu?

Benzoatul de sodiu, E211, este sarea de sodiu a acidului benzoic, ce se gaseste in mod natural în compozitia fructelor de padure, coacaze, prune, corcoduse, cirese si mere.. Răchitelele sunt de asemenea o sursa bogata de acid benzoic. Pe langa fructe, benzoatii se gasesc in ciuperci, scortisoara, cuisoare si cateva produse lactate (ca rezultat al fermentatiei bacteriene).

Utilizare? …

In comert îl găsim sub diverse denumiri, cea mai cunoscută fiind cea de Conservant, Pikant fix etc. dar si in alte produse alimentare cum ar fi ketchup-ul …

Benzoatul de sodiu este prezent si in compozitia unor medicamente, in special ale siropurilor (in specila cele expectorante) ca de exemplu siropurile Tylenol, Phenergan, Sirogal, Pikovit, Robitussin, Sirop de Patlagina, gama de siropuri Elidor, Hypericum etc. Se gaseste de asemenea și in unele ape de gura (de exemplu Citrolin, Glimbax).

Este frecvent utilizat ca si conservant in diverse produse alimentare cum ar fi dressing-urile pentru salate, băuturile carbogazoase (exemple: Sprite, Coca-Cola, Dr Pepper, Fanta sau Pepsi Max şi Pepsi Light), gemurile, sucurile de fructe citrice, muraturile, condimentele, biscuitii, produsele de patiserie, unele produse din carne.

In bucatarie gospodinele folosesc benzoatul de sodiu la conservarea muraturilor si oprirea fermentatiei mustului.

Legislatie?

Concentraţia benzoatului de sodiu ca si conservant este limitata de catre FDA (Food and Drug Administration) în SUA la 0,1%, în greutate, desi coacazele si alte soiuri de fructe contin niveluri de benzoat de sodiu care se apropie de aceasta limita. Programul International de Securitate Chimica, nu a găsit efecte adverse la om la doze de 647-825 mg / kg de greutate corporala pe zi.  Doza zilnica admisa (DZA):5 mg/Kg corp.

Efecte asupra organismului uman?

Potrivit specialistilor, E211 provoaca urticarie si agraveaza astmul.

Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen. Este interzis in SUA si totusi …este permis in Romania. În combinație cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, acesta fiind un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, și timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului.

Benzoatul de sodiu afectează negativ organismul chiar de la nivelul ADN-ului. Acest avertisment a fost semnalat de publicaţia The Independent, in urma unui studiu realizat de cercetători din Marea Britanie. Coordonatorul studiului, Peter Piper, profesor de biologie moleculară şi biotehnologie la Universitatea Sheffield, a declarat publicaţiei britanice The Independent că: „E 211 poate chiar să distrugă in totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la imbătrănirea precoce a celulelor, la apariţia bolii Parkinson şi a unei serii de alte afecţiuni neurologice”.

Tot benzoatul de sodiu (E211) este incriminat in hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii, ADHD (https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2011/12/10/despre-adhd/). Cercetarile publicate în 2007 pentru Marea Britanie al Agentiei de standarde alimentare sugereaza ca benzoatul de sodiu (E211) este legata de comportament hiperactiv si de inteligenta scazuta la copii. Potrivit raportului, un consum mare de benzoat de sodiu este asociat cu o reducere a coeficientului de inteligenta, IQ, de aproape de 5.5 puncte.

Poate induce migrene lucratorilor din industria de panificatie, este neurotoxic.

Castraveciori, gogosari, conopida murata, muraturi asortate …ihmmm… sunt o bunatate iar in sezonul rece, acestea ar trebui sa reprezinte o sursa de sanatate…

Deci, atentie la ce conservant folositi si la cantitatea acestuia din muraturi si nu numai!

 

Be Healthy

Info suplimentar:

http://cioceanu.ro/aditivii-alimentari/

http://www.controleuri.ro/euri-detalii/e211-benzoat-de-sodiu-1014.html

http://www.bursaagricola.ro/Info-Aditivi_aprobati_in_Romania-43-24055-1.html

http://www.aspsalaj.ro/?id=167

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: