Cum sa traiesti 101 ani

Cat doresti sa traiesti? …Poti sa raspunzi la aceasta intrebare? Cat parintii tai cel putin? Cat bunicii tai? Mai mult?  Poti sa scrii pe o bucata de hartie o cifra? ….Daca, DA … Esti sigur ca atat doresti sa traiesti?

Dar ce anume faci pentru a trai frumos, sanatos si binenteles …mai mult?

În îndepărtata insulă japoneză Okinawa, în orașul californian Loma Linda și în munții din Sardinia oamenii trăiesc mai mult decât oricine altcineva de pe pământ. Un grup de cercetători și-a dedicat întreaga carieră încercând să le descopere secretul longevității.

În acest film documentar,  într-o călătorie în jurul lumii, facem cunoştinţă cu oamenii care ne pot arăta cum să trăim mai mult și mai sănătos.

Reclame

Etichete: , , , ,

2 răspunsuri to “Cum sa traiesti 101 ani”

 1. Şortan Eugenia Says:

  Cred că la întrebarea ce să fac pentru a rămâne tânăr este cel mai greu de răspuns. Eu voi încerca un răspuns , cu riscul de-a fi combătută, chiar dacă el corespunde doar pe plan mental şi doar parţial fizic,
  Uite:
  Vreau să cred că vârsta este cea pe care o simţi şi o afişezi, iar nu cea pe care o ai. Corespunde uneori starea organismului cu vârsta tinereţii deşi după convenienţe şi ani, nu te mai încadrezi la anii pe care îi afişezi sau la care doreşti să fii perceput.
  Ei bine vârsta a treia s-ar zice că începe după 50-60 de ani. Ce-aţi zice dacă o persoană de vârsta a treia căreia îi este necesar doar un păr vopsit ar putea da aparenţa vârstei a doua?
  Dar dacă poate să fie antrenată în acţiuni care corespund unor vârste mai mici cu … , să zicem, 20 de ani, sau pur şi simplu are rezistenţa fizică şi psihică superioară unui tânăr de 30 de ani?
  Explicaţia derivă din multe: viaţă echilibrată, fără ură, fără porniri răutăcioase, folosirea hranei simple dar combinate şi care să-ţi satisfacă plăcerea gustului. Eu nu cred că sunt necesare şi nici posibil de urmat recomandările cu consumurile de multă apă , de multe sau puţine fructe, de carne sau fără carne. Organismul ştie ce doreşte. Dă-i hrana pe care o cere, în limite rezonabile, consumă-ţi energia aşa cum îţi este mai de folos şi nu te codi de la munca fizică şi intelectuală.
  Dacă-ţi cade bine un pahar de vin să-l bei.
  Fă-ţi singur , pe cât posibil, curăţenie si mâncare în casă, cumpărături de la piaţă şi stai cât mai puţin în pat.
  Cred că studiul continuu şi aprofundat, concurenţa în demonstarea interpretărilor teoretice cât mai aproape de poziţia corectă, schimbul permanent de idei şi neretragerea din conversaţiile care-ţi fac plăcere sau nasc dispute cu clarificări de poziţii de probleme etc., contribuie la un bun confort psihic iar acesta contribuie la o bună stare de sănătate pe ansamblu.
  Învaţă să pierzi fără mari regrete şi lasă-i pe cei ce au satisfacţia răului să se simtă împliniţi dacă consideră că ţi-au făcut o nedreptate şi asta le dă satisfacţie. Ce pierdere poţi avea dacă ţi s-a luat un drept pe care nu l-ai avut? Cum ai trăit fără el vei trăi şi pe mai departe, dar nu accepta colaborarea unor astfel de inşi.
  Fă-i însă să simtă dispreţul tău ce-i care ţi-au făcut un rău.
  Fă-te de ajutor celor ce-ţi cer ajutorul!
  Faţa întinsă şi cu puţine riduri se păstrează şi prin folosirea cât mai puţin a agenţilor chimici , creme, farduri ş.a.
  Acest răspuns îl pot oferi doar acum la vârsta a treia. Anterior am respectat doar o parte din principiile de mai sus: munca nemăsurată, îngrijirea corpului cu apă şi săpun, inclusiv a feţei, ţinerea posturilor şi lipsa urii.
  Mi-a fost greu să ajung să învăţ că pot să pierd şi să pierd dar îmi dau seama că meschinăria te face să suferi iar suferinţa îţi afectează viaţa

  EUGENIA ŞORTAN

  • Be Healthy Says:

   Foarte frumoasa pledoaria. „Tineretea” cu siguranta vine din interior chiar daca fata e brazdata de riduri. Iar cu timpul devii mai intelept si-ti schimbi perspectiva din care privesti viata in general. Imi place foarte mult ce a spus Pablo Neruda: “e nevoie de foarte mult timp pentru a fi tanar”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: