Paracetamolul bun şi rău

Info Be HealthyAi răcit?Ia şi tu un paracetamol! Ei, bineînţeles ca nu este de ajuns doar un singur comprimat. Dar câte?  … toată lumea ştie cum se ia paracetamolul… nefiind inventat de ieri de azi! Dacă am face un sondaj de opinie am rămâne extrem de miraţi despre cum se administrează în realitate paracetamolul: mai mult „după ureche”.

La farmacie ar trebui să primim indicaţii despre câte comprimate pe zi şi la ce interval trebuie sa-şi administreze un adult paracetamolul. (La adulţi şi adolescenţi peste 12 ani doza recomandată este de 1-2 comprimate Paracetamol 500 mg <0,5 -1g paracetamol> la fiecare 4 ore, la nevoie. În nici un caz nu administraţi acest medicament la intervale mai mici de 4 ore şi nu mai mult de 4 g paracetamol pe zi!).

Dar oare în caz de răceală luăm doar paracetamol? Mai mult ca probabil că avem la îndemână, acasă, sau tot de la farmacie suntem tentaţi/îmbiaţi să achiziţionăm şi alte produse gen Coldrex, Fervex, TheraFlu Răceală şi Gripă, Daleron, Panadol, Bioflu, No-spalgin, Fasconal M sub diverse forme farmaceutice, tocmai pentru a supravieţui virozei necruţătoare. Toate aceste produse conţin şi paracetamol, de cele mai multe ori, echivalentul unui comprimat.

Un semnal de alarmă în cazul acestui medicament, aparent banal, este depăşirea dozei zilnice cu consecinţe grave pentru sănătate (toxicitate hepatică), consecinţe care sunt mai puţin percepute de pacienţi.

Paracetamolul (sinonim acetaminofen) este unul din medicamentele disponibile în farmacii fără prescripţie medicală, adică pentru cunoscători, cu statut de OTC (de la expresia din limba engleză over-the-counter) în special pentru efectele sale principale analgezic şi antipiretic. Paracetamol 1Sintetizat pentru prima oară la sfârşitul secolului XIX, a fost neglijat ca şi compus farmaceutic cu proprietăţi terapeutice importante până undeva la jumătatea secolului XX. De atunci este un analgezic/antipiretic utilizat pe întregul mapamond.

Riscul pe care îl reprezintă paracetamolul a fost subliniat printr-un studiu publicat anul acesta (Journal of General Internal Medicine, 26 mai 2012) care a inclus 500 de adulţi. Fiecare participant a fost intervievat în legătură cu cinci tipuri de OTC-uri, cât îşi administrează în 24 de ore şi cum  se administrează cel de al doilea OTC, atunci când se administrează maximul dozei zilnice al primului OTC.

În cazul administrării unui singur OTC 23.8% dintre intervievaţi au răspuns că ar fi luat mai mult decât doza maximă recomandată de paracetamol (4g) pe zi iar 5.2% ar fi luat o doză periculoasă, mai mare de 6g paracetamol/zi!

În cazul asocierii de 2 produse OTC, 45.6% dintre intervievaţi ar fi depăşit doza maximă de paracetamol! Din rândurile celor cu venituri mici probabilitatea de a face acest lucru era de 96% (!). Femeile, totuşi, ar fi depăşit doza zilnică de paracetamol cu 36% mai puţin decât bărbaţii.

Studiul semnalează astfel că cei care iau mai multe medicamente OTC deodată nu realizează care este  compoziţia acestora şi de asemenea nu consideră că este necesar să respecte atenţionările prospectelor.

Supradozarea cu paracetamol impune tratament medical imediat, chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice. Simptomele constau în primele 24 de ore în paloare, greaţă, senzaţie de vomă, anorexie şi dureri abdominale. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile posibil însoţită şi de hipoglicemie, acidoză metabolică, aritmii, pancreatită, coagulare intravasculară diseminată. În cazurile grave, afectarea hepatică poate evolua spre insuficienţă hepatică, encefalopatie, colaps cardiovascular, comă şi deces. Se poate produce necroză tubulară renală cu insuficienţă renală, asociată sau nu hepatotoxicităţii. În cazul supradozajului cu paracetamol este esenţială iniţierea imediată a tratamentului. Pacienţii trebuie spitalizaţi pentru o supraveghere medicală atentă.


Ceai cu lamaieGripa, virozele de sezon nu sunt deloc plăcute atunci când „le achiziţionăm” şi de cele mai multe ori apelăm la remediile clasice sau moderne de la farmacie cu ideea preconcepută că „le cunoaştem” bine. Analgezicele/antipireticele printre care şi paracetamolul nu sunt benefice sănătăţii dacă sunt administrate în doze nejustificat de mari. Este bine să fim responsabili cu noi şi cu membrii familiei noastre şi să completăm dozele uzuale ale paracetamolului şi a altor OTC-uri în care este prezent (luate doar atunci când este necesar, la nevoie!) cu un ceai cald cu multă lămâie, cu multe fructe bogate în vitamina C şi miere (https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2011/10/08/hello-world/).

Să fim sănătoşi!

Be Healthy

Info:

http://www.pharmacytimes.com/news/Study-Underscores-Risk-of-Acetaminophen-Overdose

http://www.anm.ro/anmdm/med.html

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: