Licopenul – cel mai puternic antioxidant natural

RosiiVara este cel mai bogat anotimp al legumelor și fructelor. De departe, roșiile/tomatele sunt vedetele!

Important este faptul că sunt vedete autentice si valoroase, mai ales dacă sunt culese din propria grădină. Printre alte numeroase principii nutritive, un motiv în plus de a le consuma este conținutul de licopen (sau licopină, după unii autori).

Ce este licopenul?

Licopenul, un fitonutrient carotenoid, este cel mai puternic antioxidant natural prezent în multe fructe și vegetale (fructe și legume roșii, unele alge și ciuperci). Sursa principală de licopen este reprezentată de tomate și produsele procesate din tomate, care aduc mai mult de 85% din doza necesară zilnică. Licopenul participă la un număr de reacții chimice care previn degradarea biomoleculelor critice celulare (lipide, proteine și ADN).

Proprietăți fizice și chimice.

Millardet a izolat pentru prima dată lycopenul în anul 1876 și l-a numit solanorubin. În anul 1903, Schunk l-a izolat în forma pură și a primit numele de licopen. Culoarea substanței este roșu-închis; consistența este asemănătoare cerei. Punctul de topire este 168°C. Licopenul sintetic este o pulbere cristalină de culoare roșie până la violet.

Structural, licopenul este o hidrocarbură alifatică nesaturată, cu 13 duble legături dintre care 11 sunt conjugate. Nu prezintă în structura chimică inelele beta-ionice care se găsesc în structura retinolului și de aceea nu prezintă activitatea specifică a pro-vitaminei A.Lycopene

Structura chimică.

IUPAC: ψ,ψ-caroten.

Altele: (6E, 8E, 10E, 12E, 14E, 16E, 18E, 20E, 22E, 24E, 26E) – 2, 6, 10, 14, 19, 23, 27, 31 -octametil-dotriaconta-2, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 30-tridecaen.

Formula chimică este C40H56, masa moleculară este 536.9. Numărul Chemical Abstract Service (CAS) este 502-65-8.

Licopenul natural conține izomerul all-trans-licopen în proporție de 94-96%. Izomerii licopenului sunt mult mai polari în natură, mai solubili în uleiuri și alți solvenți de tipul hidrocarburilor;  solubilizarea este eficientă în soluții lipofile deoarece este mai puțin predispusă la cristalizare.

Degradarea licopenului dată de izomerizare și oxidare afectează biodisponiblitatea și scade funcționalitatea moleculei în beneficiul sănătății. Parametrii fizico-chimici care concură la degradarea licopenului sunt timpul, temperatura, mediul de reacție, condițiile de mediu etc. Totuși, cei mai importanți factori care concură la degradarea licopenului sunt căldura, lumina și oxigenul. Autooxidarea licopenului este ireversibilă.

Rolul licopenului

Licopenul este o moleculă cu un puternic efect antioxidant.

Studiile in vitro au arătat că efectul antioxidant al licopenului este de două ori mai mare decât al beta-carotenului și de zece ori mai mare decât al alfa-tocoferolului (exprimat în neutralizarea radicalului de oxigen). În studiul lui Chasse GA și colaboratorii (2001) s-a arătat că izomerul cis al licopenului este mult mai stabil având un puternic efect antioxidant comparativ cu all-trans-licopenul. Totuși, semnificația biologică a izomerizării licopenului nu este pe deplin înțeleasă.

Biosinteză, absorbție și metabolism

Carotenoizii sunt sintetizați doar de către plante. Toți carotenoizii, inclusiv licopenul, sunt sintetizați din precursorul isopentenil pirofosfat (IPP) care ia calea acidului mevalonic (MVA) sub acțiunea acetilcoenzimei A. Licopenul este precursorul carotenoizilor ciclici.

Ca toți carotenoizii, și licopenul se absoarbe la nivelul celulelor mucoasei duodenale, prin difuzie pasivă asemănător colesterolului și trigliceridelor. Licopenul din chilomicronii din mucoasa celulară, este secretat în sistemul limfatic și apoi în sânge. Se găsește în plasma umană între 0.2 – 1.0 μmol/l. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege metabolismul intracelular,  biodisponibilitatea licopenului și dacă produșii de oxidare se absorb și au efect biologic.

Utilizările licopenului

Rol în tratamentul diverselor forme de cancer.

Dieta mediteraneană, care este bogată în vegetale și fructe, inclusiv tomate sugerează a fi responsabilă de incidența scăzută a cancerelor în această regiune. Deși asocierea cea mai puternică între licopen și cancer a fost descrisă pentru cancerul de prostată, plămâni și stomac, riscul altor tipuri de cancere (cancer de sân, cervical sau uterin) de asemenea a fost scăzut.

În ultimii ani literatura de specialitate a luat în considerare rolul licopenului  atât în prevenire cât și tratamentul cancerului de prostată. Bărbații cu cancer de prostată sunt din ce în ce mai mult încurajați să consume cât mai multe tomate în beneficiul luptei pe care o duc cu această boală.

Rol în tratamentul bolilor coronariene, diverse afecțiuni osoase, alte afecțiuni.

Deoarece este un antioxidant puternic licopenul joacă un rol important protector împotriva bolilor coronariene.

Efectele licopenului asupra osteoblastelor, osteoclastelor ce au fost raportate poate fi de asemenea important în prevenirea osteoporozei.

Alte studii încurajatoare au fost efectuate în scopul demonstrării efectului benefic al licopenului la pacienții cu HTA, infertilitatea masculină, boli neurodegenerative etc.

Colorant și aditiv alimentar.

Licopenul sintetic este propus a fi utilizat ca și colorant și aditiv alimentar în diverse produse alimentare cum ar fi: produse de patiserie, cereale pentru micul dejun, produse lactate inclusiv deserturi înghețate, apa îmbuteliată, fructe și vegetale etc. Licopenul de asemenea poate fi utilizat în comprimatele multivitamine și multiminerale sau alte tipuri de suplimente nutritive. Utilizarea acestuia variază de la 2 mg/l în sticlele de apă la 130 mg/kg în cerealele pentru micul dejun.  În general este propus a fi utilizat în concentrații mici ca și colorant decât ca și aditiv alimentar.

Codul alimentar desemnat de către Uniunea Europeană acestui colorant este E-160d.

Ce mai stai pe gânduri? Dă o fugă în grădină și culege cele mai frumoase roșii coapte! … Pentru cei fără grădină, mersul pe jos către piață este o alternativă. Importante sunt roșiile!

 

Be Healthy

Surse bibliografice

  1. Rao L.G., Guns E., Rao A.V., Lycopene: Its role in human health and disease AGROFood industry hi-tech, iulie-august, 2003
  2. Srivastava S, Srivastava AK, Lycopene; chemistry, biosynthesis, metabolism and degradation under various abiotic parameters, J. Food Sci Technol, 2013, published online: 10 January 2013, DOI 10.1007/s13197-012-0918-2
  3. ***FAO – Lycopene (synthetic) (CTA) 2006  http://www.fao.org/fileadmin/templates/agns/pdf/jecfa/cta/67/lycopene.pdf‎
  4. Chasse GA, Mak ML, Deretey E, et all, An ab initio computational study on selected lycopene isomers, J Mol Struc (Theochem), (2001) 571, 27
  5. Liang C, Zhao F, Wei W, Wen Z, Qin S., Carotenoid Biosynthesis in Cyanobacteria: Structural and Evolutionary Scenarios Based on Comparative Genomics, Int J Biol Sci 2006; 2:197-207
  6. Collins JK, Perkins-Veazy P, Robert W, Lycopene: From Plants to Human, 2006, 4(5),  1135-1144.
  7. ***The EFSA Journal (2008) 674, 1-66
Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: