Cardio-Aspirina mai bine înainte de culcare?

Aspirin3Luaţi aspirină o dată pe zi, în doză mică (50-100 mg), pentru una din situaţiile de mai jos?

Aspirina (acidul acetilsalicilic) în doze de 50-100 mg este indicată doar pentru profilaxia recidivei infarctului miocardic (IM), tratamentul IM acut, anginei pectorale instabile, menţinerea revascularizării după angioplastie şi bypass coronarian, reducerea apariţiei ocluziilor vasculare după intervenţii chirurgicale în sfera vasculară, profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si a infarctului cerebral.

Atenţie! Aceste doze mici de aspirină (acid acetilsalicilic) nu sunt adecvate pentru obţinerea efectelor analgezic, antipiretic şi antiinflamator care apar doar la doze mai mari (citiţi cu atenţie prospectul produsului).

Un nou studiu relevă faptul că aspirina (în doze mici de 50 – 100 mg) poate oferi o mai bună protecție împotriva reacţiilor adverse la pacienții cu boli cardiovasculare, atunci când este administrată înainte de culcare, decât atunci când este administrată dimineața.

Aspirin

Acest studiu (Leiden University Medical Center din Olanda) a fost inspirat de un alt studiu anterior, în care s-a demonstrat faptul că pacienţii cu hipertensiune, care au luat medicamentele înainte de culcare, au avut mai bun control al tensiunii arteriale, decât cei care au luat medicamentele antihipertensive dimineața.

Studiul a fost  prezentat recent (19 noiembrie 2013) la Sesiunile ştiinţifice ale Asociaţiilor American Heart, în Dallas. Au fost comunicate rezultatele măsurării tensiunii arteriale şi reactivitatea trombocitelor la supravieţuitorii de atac de cord, comparativ, între lotul de pacienţi care au luat aspirina dimineața şi cei care au luat aspirina înainte de culcare.

Studiul clinic deschis randomizat  a cuprins 290 de pacienţi cu boli cardiovasculare, care au luat 100 mg, seara la culcare sau când s-au trezit dimineața, pentru două perioade de câte 3 luni. Valorile tensiunii arteriale și reactivitatea trombocitară de dimineață au fost măsurate la sfârșitul fiecărei perioade. Rezultatele au indicat că reactivitatea trombocitară în timpul orelor de dimineaţă a fost redusă semnificativ în rândul pacienţilor care au luat aspirina înainte de culcare, comparativ cu cei care au luat-o dimineața. În plus, pacienţii din grupul care au preferat administrarea aspirinei seara la culcare nu au prezentat mai multe efecte secundare decât cei care au preferat administrarea de dimineață. Totuşi, nu a existat nici o diferență semnificativă între valorile măsurate ale tensiunii arteriale între cele două loturi.Aspirin1

Deşi studiul nu a măsurat dacă aspirina administrată seara la culcare a redus riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral la pacienţii cu boli cardiovasculare, autorii sugerează că a redus reactivitatea trombocitelor în perioada dimineţii, fapt ce poate fi util la reducerea riscului de evenimente cardiovasculare, care apar în special în orele dimineţii.

Studiul prezentat a implicat un eşantion mic și o perioadă scurtă de timp de urmărire, astfel încât pacienţii ar trebui să continue să ia aspirina cardioprotectoare după preferinţă (dacă nu există o altă recomandare) până când rezultatele obţinute sunt confirmate de studii mai mari.

Be Healthy

Info/Surse:

http://www.eurek/alert.org/pub_releases/2013-11/aha-bam111413.php

http://www.pharmacytimes.com/news/Bedtime-Aspirin-May-Be-More-Beneficial-for-Heart-Patients?utm_source=Informz&utm_medium=Pharmacy+Times&utm_campaign=PT+eNews+12%2D10%2D2013#sthash.JGkAdISR.dpuf

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: