FDA solicită modificarea dozelor de paracetamol

Info Be HealthyUS Food and Drug Administration (FDA) solicită a nu se mai prescrie şi elibera medicamente care să conţină doze mai mari de 325 mg / doză.

Conform unui avertisment din 14 ianuarie 2014, FDA  solicită specialiştilor din domeniul sănătăţii (medici şi farmacişti) să oprească prescrierea şi eliberarea analgezicelor care conţin mai mult de 325 mg paracetamol pe comprimat, datorită  îngrijorărilor cu privire la  potenţialele leziuni hepatice. Agenția a afirmat că beneficiile de a lua produse combinate care conțin mai mult de 325 mg de paracetamol (sinonim acetaminofen) nu depășesc riscurile de afectare hepatică gravă. Cu noua recomandare, FDA de asemenea speră să reducă apariţia supradozării accidentale cu paracetamol, care poate duce la insuficienţă hepatică şi deces. Afectare hepatică severă, a apărut, de asemenea, la pacienţii care au luat simultan mai multe produse care conţin paracetamol și la cei care au consumat alcool în timpul tratamentului cu paracetamol sau combinaţii cu paracetamol.

Cazuri de afectare hepatică severă cu paracetamol au apărut la pacienții care:

–        au luat mai mult decât doza prescrisă a unui produs cu conținut de paracetamol într-o perioadă de 24 de ore;

–        au luat mai mult de un produs cu conținut de paracetamol, în același timp (combinaţii de medicamente), sau

–        au băut alcool în timpul tratamentului cu produse de paracetamol

[https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2012/12/16/paracetamolul-bun-si-rau/].

FDA solicită farmaciştilor să prevină afectarea hepatică produsă de paracetamol sau combinaţiile cu paracetamol. Atenţionarea FDA sugerează ca atunci când farmacistul primeşte o prescripţie pentru combinaţii de medicamente care conţin mai mult de 325 mg paracetamol sa ia legătura cu medicul prescriptor şi să recomande o doză mai mică.

Atunci când este cazul, o doză de 2 comprimate este încă acceptabilă, pentru o doză totală de 650 mg de paracetamol.

Încă din anul 2011 FDA a cerut producătorilor de medicamente să reducă doza de paracetamol la 325 mg. Mai mult de jumătate din producătorii americani au fost de acord  cu această reducere, dar încă sunt disponibile numeroase combinaţii în care paracetamolul este într-o doză mult mai mare. Avertismentul constată că agenția intenționează să ia măsuri pentru a retrage autorizaţiile combinaţiilor care conțin cantități mari de paracetamol per doză.

Avertismentul nu se aplică la medicamentele OTC (over-the-counter ) care se eliberează fără prescripţie medicală şi care conţin paracetamol; constată că aceste produse vor fi abordate într-un viitor printr-o acțiune de reglementare.

La noi în ţară produsul Paracetamol este autorizat cu 500 mg / comprimat de mai mulţi producători de medicamente, dar există şi alte produse care au doze mult mai mari de paracetamol (exemple: Coldrex Max Grip care conţine conţine 1000 mg paracetamol / plic, cu o administrare de maxim 4 plicuri pe zi, adică 4000 g; Coldrex HotRem Honey & Lemon care conţine 750 mg paracetamol/plic, Theraflu Extra raceală şi gripă – 650 mg paracetamol / soluţie buvabilă  şi altele …)

Sfat: evitaţi să luaţi doze mari de paracetamol fără justificare, nu combinaţi produse (tip OTC) care au în compoziţie paracetamol; de asemenea este total contraindicat să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului.

Be Healthy

Sursa info:

[http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm381644.htm]

Reclame

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: